Успешан наступ српске привреде на Међународном сајму занатства и предузетништва у Цељу

Цеље, 12. септембар 2017. - Председник Покрајинске владе Игор Мировић,  који са делегацијом Покрајинске владе борави у радној посети Републици Словенији, данас је, на 50. јубиларном Међународном сајму занатства и предузетништва „МОС 2017“ у Цељу,  званично отворио заједнички изложбени простор  Покрајинске владе и Привредне коморе Србије, на коме се представља 15  компанија из Србије, превасходно производне и извозне оријентације. Отварању нашег штанда присустовао је и премијер Републике Словеније Миро Церар, који је пре тога данас отворио „МОС 2017“.

Председник Мировић је  рекао да Словенија и Србија остварују добру сарадњу у свим областима, али да је овај сајам, на коме ће бити представљено близу 1500 излагача из 30 земаља,  право место где је важно да се подцрта сарадња у економској области. У том смислу, он је навео да је,  у првих неколико година раста те сарадње, било много више инвестиција из Словеније у Србији, посебно у Војводини, те да је данас у компанијама са словеначким капиталом у Војводини близу седам хиљада запослених.

„У области сарадње у економији имамо разлога и за једну врсту вредновања новог успеха, на чему се још мора радити. Наиме, последњих година присутан је снажан тренд улагања српских пословних људи у Словенији. Полако се уједначава сразмера у спољнотрговинским односима, иако још увек постоји дефицит на нашој страни.  Та улагања охрабрују и чини ми се представљају  путоказ за нове инвестиције српских компанија у Словенији“, изјавио је Мировић.

Председник Покрајинске владе је рекао да, из контаката са привредницима који послују у Словенији, види да су веома задовољни начином на који су примљени  и истакао да ће на исти такав начин словеначке и друге компаније из целог света бити примљене у нашој земљи, за коју је рекао да је постала „хит“ у југоисточној Европи, ако се узму у обзир услови за улагања страног капитала, као и агилност Развојне  агенције Србије и Развојне агенције Војводине.
На крају свог обраћања, Игор Мировић се посебно захвалио председнику Владе Словеније, Миру Церару, за све што је учинио за развој словеначко-српских односа.

Током боравка у Словенији, председник Покрајинске владе са сарадницима - потпредседницима  Покрајинске владе Ђорђем Милићевићем и Иваном Ђоковићем, састаће се са словеначким министром економског развоја и технологије Здравком Почивалшеком и директором компаније ,,Siliko“ из Врхнике, која је познати словеначки произвођач техничких производа од еластомера и термопласта.

Овогодишњи Међународни сајам предузетништва у Цељу, прилика је за домаће компаније из разних сегмената привреде и индустрије да се повежу са потенцијалним партнерима из региона и из око 30 земаља света, те на тај начин да буду део ,,Дана добављача“ мултинационалних компанија, који се организује у оквиру Цељског сајма и који даје додатну вредност овој значајној привредној манифестацији, како би учврстили везе са словеначким привредницима и привредницима из читавог региона. 

Традиционално учешће домаћих компанија на једној од најугледнијих међународних изложби у Словенији, у многоме доприноси квалитетнијем позиционирању домаћих брендова у укупном извозу.

Према подацима Привредне коморе Србије, економска сарадња Србије и Словеније бележи узлазни тренд, како на билатералном, тако и на регионалном и мултилатералном плану. Заснована на трговинској размени, инвестиционим пројектима, регионалном повезивању у склопу Берлинског процеса, сарадња укључује и активности Коморског инвестиционог форума, подршку Републике Словеније европским интеграцијама Републике Србије, као и заједничко аплицирање за отворене позиве у оквиру европских фондова.

Словенија је међу првих десет спољно трговинских партнера Србије.

Сама сарадња између Словеније и АП Војводине је усмерена превасходно ка области привреде, пољопривреде, енергетике, туризма, науке и технолошког развоја. Велико интересовање се испољава у области финансирања локалних самоуправа и функционисања државне управе, те учешћа на међународним пројектима. Словенија је један од најзначајнијих трговинско-економских партнера и уједно један од најзначајнијих инвеститора у Републици Србији и АП Војводини.

Покрајинска делегација је присуствовала и свечаном отварању Цељског сајма МОС 2017 у Модрој дворани тог импозантног комплекса.

August 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates