Потпредседник Иван Ђоковић отворио ,,Моја кравица Food Talk“: Гастрономија као уметност и наука креира нове концепте у туризму

Нови Сад, 9. јун 2017. - Највећа регионална конференција посвећена храни и вину ,,Моја кравица Food Talk“, ове године се одржава јубиларно по пети пут и окупља еминентне гастрономске стручњаке који су у оквиру три панел дискусије кроз стручне презентације дискутовали о гастрономији и разним врстама намирница и јела, као и о улози гастрономије у промоцији винске и кетеринг културе и заштите потрошача.  Конференцију, уприличену у ресторану ,,Бескрај“ у Петроварадину, отворио је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић.

Организацију конференције су спровели ,,Color Media Communications“ и ,,HBO Color Media Events“, уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Града Новог Сада и Удружење за развој руралног и еко туризма Бач у срцу Бачке.

Приликом отварања конференције, потпредседник Ђоковић је истакао да гастрономија  обухвата привреду и туризам, али се и надовезује на домене културе, природних наука и ширег спектра друштвених наука.

,,Гастрономија не представља само физиолошку и биолошку потребу, гастрономија јесте наука и уметност, која употпуњује стваралачку димензију, обогаћује културу, боји и гради идентитет читавих простора, градова и региона. Основна атракција за привлачење туриста и стварање војвођанског идентитета, јесу храна и вино и њихов спој. Један од стратешких праваца деловања Секретаријата је, поред осталих кључних делатности, и туризам, као неоткривена област у АП Војводини коју краси традиционално гостопримство, мултиетничност и мултикултуралност“, рекао је Ђоковић, додавши да гастрономија пружа мноштво могућности за стварање нових концепата и нове перцепције.

По његовим речима, на саму област туризма, надовезују се бројне области које је надопуњују, попут гастрономије, те да манифестације попут данашње конференције ,,Моја кравица Food Talk“, у многоме доприносе изласку домаћих брендова на међународно тржиште. ,,Исраживања која смо спроводили показују да је примарна тржишна тражња усмерена ка војвођанској гастрономији и винарству, чардама и салашима, али и ка кратким градским викендима, бањама и културно-историјском туризму који произилази из мултиетничности“, рекао је Ђоковић.

Он је најавио и расписивање конкурса из области туризма у наредном периоду, тачније капиталних и текућих субвенција, што ће бити концепцијски проширено и на област угоститељства, чиме ће бити обухваћен знатан део туристичке привреде у покрајини.

У оквиру конференције, обрађују се теме попут кетеринга за здравље, као  демонстрација кувања и припрема кетеринга од здравих намирница, те на који начин угоститељи и кувари могу да понуде конзументима здравији избор који ће задовољити различите прехрамбене потребе, а у склопу културних особености кроз храну. Учесници данашње конференције и панела се и такмиче у квизу знања о храни, вину и кувању.

Испред ресторана је уприличен посебан програм ,,Expеrience zonе  - Discover the future of taste“ (срп. Искуствена зона – Откријте будућност укуса), где ће бити представљена домаћа кафа Сјенице, свадбени обичаји војвођанских Русина представку традиционалне ношње, у режији КУД ,,Тарас Шевченко”, потом припрема америчког роштиља, као и представљање хране и пића земаља целог света, амбасада, ресторана, винарија, пивара, дестилерија, фарми и газдинстава, уз ликовну колонију на трави ,,Art Escape“.

July 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates