Потпредседник Иван Ђоковић: Потребно је значајније промовисати квалитет војвођанских вина на међународним и регионалним сајмовима и манифестацијама

 

Нови Сад, 7. јун 2017. - На јучерашњем скупу у просторијама хотела ,,Radisson Blue Old Mill“ у Београду, посвећеном предстојећој манифестацији 59. Међународном оцењивању вина ,,Вино Љубљана", потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, изнео је програмску политику и подстицајне мере Секретаријата намењене превасходно произвођачима вина за учешће на регионалним и међународним сајмовима. Организатор и иницијатор скупа је специјализовани магазин ,,ТУ!“ посвећен туризму и угоститељству.

Потпредседник Ђоковић је напоменуо да српска, а самим тим и војвођанска вина, показују како квалитет, тако и карактер и свакако предњаче међу најатрактивнијим винима, превасходно Фрушкогорско виногорје, Вршачко виногорје са Делиблатском пешчаром, виногорје Суботице и Палића.

,,Иако је квалитет војвођанских вина присутан и евидентан, она нису довољно промовисана у земљи и окружењу. Њихове чари су познате само упућенима, који управо и негују винску културу. Покрајинска влада и Секретаријат за привреду, као и Секретаријат за пољопривреду, ће у наредном периоду значајније промовисати наша вина, за шта је већ предузет низ мера за подстицање винарства и виноградарства“, рекао је Ђоковић.

По његовим речима, уз подршку Секретаријата за привреду, винари се већ традиционално представљају на сајмовима у Словенији и то на сајму АГРА у Горњој Радгони и сајму МОС у Цељу, у оквиру изложбеног простора Секретаријата, али и да постоји простор за нове идеје и концепте подстицаја за више винара и за друге сајмове и манифестације посвећене винима. 

У присуству бројних представника винарија са територије Србије и АП Војводине, директор ,,Вино Љубљана“ Матјаж Ковачич који је представио предност учешћа и стицања обележја у оквиру такмичења и рангирања на Сајму ,,Вино Љубљана“, док је представник Развојне агенције Србије винарима такође предочио подстицајне мере и могућност остваривања истих.

Најстарије такмичење и оцењивање вина међународног карактера, 59. Међународно оцењивање вина ,,Вино Љубљана",  ове године се одржава од 30. јуна до 2. јула, у велелепном здању Љубљанског дворца. У оквиру овог сајма који настоји да прати глобалне трендове у оквиру делатности узгоја и производње вина, оцењују се узорци и додељују престижне награде.  

,,Вино Љубљана" је референтно такмичење, са највишим почастима, препознато на међународној светској сцени као један од десет најпрестижнијих сајмова посвећен оцењивању вина.

August 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates