Потпредседник Ђоковић на Међународном форуму ,,Појас и пут – трендови сарадње Кине и Србије“: Многобројне споне двеју земаља плодно тле за унапређење у многим областима

Београд, 6. јун 2017. - Међународни форум ,,Појас и пут – трендови сарадње Кине и Србије“, одржан је данас у хотелу ,,Falkensteiner“ у Београду, у циљу јачања сарадње и традиционалног пријатељства НР Кине и Републике Србије. Форум су организовали Кинеска академија друштвених наука са Конфуцијевим институтом Универзитета у Новом Саду и Друштвом кинеско-српске културне размене у Београду.

О значају сарадње две земље и њених покрајина на отварању Форума говорио је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић.

Форум је имао за циљ да представи како основна полазишта и обележја темеља иницијативе ,,Један појас, један пут“, као једног од најамбициознијих развојних пројеката данашњице, тако и додатне и споредне аспекте, који свакако утичу на имплементацију овог глобалног пројекта. Такви аспекти су образовање, екологија, енергетска ефикасност, али и нов концепт ,,трећи стуб културолошких обележја“, тачније кинеске културе која бива све заступљенија, како у Европи, тако и на Америчком континенту, те неговања људских и моралних вредности, као и цивилизацијских тековина.

У свом обраћању потпредседник Ђоковић је посебно истакао чињеницу да је АП Војводина сестринска покрајина са три кинеске провинције, те да постоји мноштво позитивних аспеката у погледу економске, трговинске и културне сарадње, али и инфраструктурни и енергетски пројекти, рад Конфуцијевог института. ,,У политичкој, геостратешкој и иделошкој равни, пројекат ,,Један појас, један пут“ је веома важан, као и промоција принципа трећег стуба културолошких и цивилизацијских тековина, али и чињеница да је Србија препозната као једна од кључних стратешких земаља у оквиру пројекта. Данас Кина и Србија имају прилику да учествују у заједничком пројекту, који кроз изградњу светске инфраструктуре и јачање економије, трговине и привредне сарадње, јача не само светске интеграције и шири културу, већ утемељује и поменути трећи стуб цивилизацијске културе која долази из Кине“, рекао је Ђоковић.

По његовим речима, овај глобални пројекат демантује теорије неокапиталистичког друштва о крају историје и сукобу цивилизација, те у економским и привредним размерама демантује светску економску политику. ,,Сва културна надградња друштава би требало да представља надградњу укупног човечанства и да потиче од слободног човека који сам ствара и привређује и својом зарадом надграђује и побољшава своје вредности, али и вредности друштва чији је део“.

,,Појас и пут“, у оквиру кога је Република Србија препозната као стратешки партнер, јесте инфраструктурни пројекат, односно савремена верзија древног Пута свиле, често виђен као златна ера глобализације. Са више од 68 земаља и 4,4 милијарди људи, овај пројекат јасно показује да географска разуђеност и удаљеност земаља које су укључене у његову имплементацију, не представљају несавладиве и непремостиве препреке.

Поред представника организатора данашњег Форума, учесницима су се обратили и представници Асоцијације кинеских привредника Србије, потом представници академске сфере, професори и угледни привредници Кине и Србије, представивши све тешњу повезаност и сарадњу на скоро свим пољима двеју земаља. Представљен је и Конфуцијев институт Универзитета у Новом Саду, који је поред Института у Београду, са правом постао неодвојиви део велике породице Конфуцијевих института у читавом свету, која данас обухвата више од 500 института.

Такође, данас у 18.30 часова, у просторијама хотела ,,Radisson Blue Old Mill“ потпредседник Ђоковић ће се обратити учесницима стручног јавног скупа поводом предстојеће манифестације 59. Међународно оцењивање вина ,,Вино Љубљана", и том приликом истаћи појединости програмске политике и подстицајних мера Секретаријата за привреду и туризам намењених привредним субјектима и цивилном сектору за учешће на регионалним и међународним сајмовима. Гостима ће се обратити и директор Љубљанског сајма Изток Брицл директор ,,Вино Љубљана“ Матјаж Ковачич.

September 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates