Oтворен први Салон вина Војводине у Београду

Београд, 2. јун 2017.- Први ,,Салон вина Војводине“ у Београду, у организацији Удружења винара Војводине, Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Туристичке организације Војводине, свечано је отворен вечерас у Београду у хотелу ,,Radisson Blu Old Mill“.

Почасним званицама, представницима јавног и приватног сектора, представницима ambasada, институција, организација, агенција, фондова, корпоративног и комерцијалног сектора у Републици Србији, обратиo се потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, те овом приликом отвориo Салон.

,,Архимед је рекао дајте ми ослонац и довољно дугачку полугу и померићу свет. Али, ипак постоји један мањиопипљив предмет, који је метаријализован и није део метафизике – винска чаша. Оно што је садржано у њој померало је границе овога света, стварало нове љубави и нова пријатељства, нове пословне прилике. Захваљујући вину настајала су велика књижевна и уметничка дела, закључивао се мир, окончавали се ратови. Стога наздрављам чаши и вину“, рекао је потпредседник Ђоковић.

Учесницима се обратио и председник Удружења винара Војводине, представник треће генерације винарије ,,Ковачевић“, Мирослав Ковачевић, који је изнето своја искуства и појединости о самој сарадњи, програмског политици и другим видовима организовања у оквиру ове делатности, концепта винског туризма и винске културе свеобухватно.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Вук Радојевић, истакао је присутнима нове подстицајне програме и мере свог ресора, аграрне политике АП Војводине, а у контексту унапређења и даљег развоја винаградарства и винарства.

,,Имамо неколико новина у мерама аграрне политике. Унапредили смо мере за суфинансирање система за наводњавање, значајно смо повећали средства. Са друге стране, повећали смо максималан износ по пољопривреднику и максималан проценат повраћаја. Препознали смо млађе пољопривредне произвођаче и жене као носиоце пољопривредних газдинстава, а определили смо средства и за подизање нових винограда, подизање ограда и антимраз система, као и за мини прерађивачке капацитете“, рекао је Радојевић.

У оквиру Салона вина Војводине, представило се четрнаест војвођанских винарија. Циљ Салона вина и концепт његове промоције јесте упознавање и повезивање дипломатско-конзуларних представништава, менаџмента угоститељских објеката, ресторана, хотела, барова, као и припадника корпоративне и комерцијалне сфере, са богатом понудом вина и аутохтоних винских сорти са територије АП Војводине, са акцентом на Фрушкогорско и Сремско виногорје и њихова удружења винара и виноградара.

Поред тога, промовише се регија Војводине као јединственa туристичкa дестинацијa, у којој живи 26 различитих националних заједница у спрези, делећи богатство својих особености, потом њен вински туризам, могућности дневног и викенд одмора, а саме винарије као себе промовишу и као својеврсне просторе прикладне за MICE односно свој амбијент погодан за културно-едукативни туризам. Кроз манифестацију се промовише и однос цене и квалитета вина и хране, услуге, гастрономије, те звукова типичних за поднебље читаве Војводине.

Посетиоцима се пружа шанса да, на до сада не виђен начин, новим концептом приступа превасходно двиопомилионском београдском тржишту, упознају широк спектар укуса и мириса, који су спој култура, традиција и националности које живе у Војводини.

У Војводини, према рејонизацији виноградарских географских производних подручја Србије, постоји чак 15 виногорја, а највеће је Фрушкогорско виногорје. Свако од ових виногорја има неку специфичност у смислу локације, положаја винограда, микро-климатских фактора и незаобилазног земљишта (тероара), које битно утиче на укус и квалитет грожђа, а касније и вина. Желимо да јавности укажемо на све ове специфичности и да објаснимо зашто су наша вина посебна и другачија од вина из других региона.

Салон вина Војводине је први покушај да се кроз савремен и урбан вински догађај, привуче јавност и дегустира вина Војводине, али и да им се укаже на туристичке потенцијале, посебно винског туризма, те тако стави Војводина на винску карту Европе и света.

Организовање Салона вина Војводине, ставља се својеврстан печат на други дан манифестације ,,Дани Војводине“ у Београду, који се одржава од 1. до 3. јуна на различитим локацијама у Београду.

Салон ће у суботу бити доступан за јавност испред и у просторијама хотела ,,Radisson Blu Old Mill“, Булевар Војводе Мишића 15 у Београду.

February 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates