Ђоковић: Култура и образовање као предуслов начина размишљања, привређивања и формирања туристичког производа

 

Нови Сад, 31. мај 2017. - Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, обратио се данас на стручној радионици посвећеној пројекту под називом ,,Стварање услова за подизање конкурентности туристичке дестинације кроз едукацију и обуку кадрова”, који спроводи Центар за истраживања и студије туризма из Новог Сада, у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација, Покрајинским секретаријатом за привреду и туризам, Немачком организацијом за техничку сарадњу (GIZ), Туристичком организацијом Војводине, Економским факултетом у Београду и Удружењем хотелијера и ресторатера Србије – ХОРЕС.

Сам циљ pројекта је едукативног карактера, што подразумева креирање платформе за размену знања и вештина што би омогућило подизање конкурентности туристичке привреде. Пројекат дефинише предлоге за стварање интегрисаних туристичких производа на територији АП Војводине.

Према речима потпредседника Ивана Ђоковића, интердисциплинарност, као и повезивање свих заинтересованих страна у оквиру једног пројекта едукативног карактера, јесте од изузетне важности, посебно у погледу туризма, привредне гране која бележи константан раст, како у Републици Србији, тако и у АП Војводини.

,,Имамо ресурсе, али недостаје кадровски потенцијал који би требало употребити на прави начин. Један од генератора развоја је управо туризам. Мултипликација у туристичкој индустрији којa се односи на све гране привреде које су везане за туризам, почев од културне, уметничке, те руралне индустрије до агроекономије, саобраћаја и инфраструктуре, потврђује да је то једини модел брзог привредног раста који омогућује ангажовање и задржавање људи и експлозивни развој локалних заједница“, рекао је Ђоковић, напоменувши да је брендирање, сертификовање и стандардизовање потенцијала и ресурса којима располажемо веома важно за адекватну промоцију и конзумирање војвођанске понуде, мењајући општу репутацију Војводине у светској туристичкој заједници.

,,Полазна основа је домаћинство и наше размишљање о трендовима које је држава расписала и упутила као поруку свим нивоима власти, те образовним институцијама које би требало да утичу на образовни систем како би се на прилагођен начин упустили у нове облигације које доноси Европска унија и удруживање. Дакле, недостатак финансијског ресурса условљава и приморава посезање за јавно-приватним партнерством и таквим врстама фондова, што подиже менаџерски квалитет на виши ниво. Јавна својина и локална заједница кроз корпоративни модел обликован оваквим партнерством размишљају на тржишним корпоративним основама. То доноси нови квалитет у управљању својином“, рекао је Ђоковић.

По речима Милана Чулића, председника Управног одбора Центра за истраживања и студије туризма из Новог Сада, обуке ће се спроводити у шест циклуса које обухватају десет тема. Најбољи учесници стичу право да учествују у студијском путовању у Хрватску и Словенију.

Пројекат се реализује на територији АП Војводине, од маја до децембра 2017. године, обухватајући едукацију најмање 350 актера који су запослени у јавном, приватном и цивилном сектору. Програм обуке обухватиће незапослене са евиденције Националне службе за запошљавање на теме предузетништва у туризму и оперативних послова у хотелијерству.

July 2018
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates