Свечана академија Конфуцијевог института Универзитета у Новом Саду: три године постојања – много пренетог знања

Нови Сад, 26. мај 2017. – Познати кинески филозоф Кунг Фу Це, кога познајемо под латинским називом Конфуције, својевремено је изрекао мудрост да је познавати врлину, а не неговати је, прикупљати знања, а не продубљивати их, слушати како се о правди говори, а не упражњавати је, те увидети своје сопствене мане, а не отклањати их, оно што га највише забрињава. Управо је циљ Конфуцијевог института у Новом Саду, уз помоћ кинеских и српских лектора, заслужан за целисходно ширење кинеске културне баштине у Србији.

Тим поводом данас је одржана свечана академија поводом три године постојања Конфуцијевог института на Универзитету у Новом Саду, у сали др Зоран Константиновић на Филозофском факултету.

У свом обраћању, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, je истакао да сама чињеница да је Конфуцијев институт при Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду настао на иницијативу амбасаде Народне Републике Кине у Србији и Ханбана, седишта свих Конфуцијевих института, потврђује да су АП Војводина и Нови Сад препознати као спољно-трговински, културолошки и образовни потенцијал, као и неизоставни партнери у погледу инвестиција, привредних делатности и туристичких ресурса.

,,Спајањем Универзитета за пољопривреду и шумарство Џеђијанг из истоимене кинеске покрајине, са Универзитетом у Новом Саду, створиле су се претпоставке за сврсисходније повезивање академске сфере на међународном нивоу, које укључују учење кинеског језика уз традиционалну кинеску калиграфију, на једној од најзначајнијих високообразовних установа у Републици Србији. То повлачи за собом и размену културе и обичаја, што ће утицати на зближавање две државе на више нивоа и унапредити реализацију једног од основних циљева оснивања Конфуцијевог института у Новом Саду - стварање плодне атмосфере у Србији за учење кинеског језика и упознавање са кинеском културом.  Наш ресурс, који генерише нову вредност и нов квалитет, јесте безвизни режим са Кином, чинећи Републику Србију ,,мостом“ између Европе и Кине“, рекао је Ђоковић.

Ђоковић је навео да се је у процесу приближавања НР Кини, поред едукативног аспекта, неопходно изнаћи и квалитетан модел удруживања свих заинтересованих страна у читавом региону, са циљем креирања заједничког производа намењеног удаљеним тржиштима.

Гостима су се на свечаној академији обратили декан Филозофског факултета и српски директор Конфуцијевог института проф. др Ивана Живанчевић Секеруш, кинески директор Конфуцијевог института Џао Јоухуа, подсекретар у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Светлана Михић, представници Ректората Универзитета у Новом Саду, као и представници Амбасаде НР Кине у Србији, Покрајине Џеђијанг и Универзитета из истоимене покрајине.

Додељене су и награде за допринос и сарадњу са Институтом, најбољим полазницима Института, као и најуспешнијим ученицима на одржаном такмичењу у кинеској калиграфији и кинеском сликарству.

Као наставак данашње свечаности, у дворцу Еђшег је истакнута уметничка поставка савремених слика и калиграфија под називом ,,Нови пут свиле: Нови појас, нови пут“, истакнутих кинеских уметника Сија Веиге, Ванг Јун, и Ву Ђијенминг.

Конфуцијев институт Универзитета у Новом Саду је са правом постао неодвојиви део велике породице Конфуцијевих института у читавом свету, која данас обухвата више од 500 института.

July 2018
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates