Потпредседник Ђоковић отворио изложбу уметничких фотографија Руског географског друштва

 

Нови Сад, 24. мај 2017. - Изложбу уметничких фотографија под називом „Најлепша земља“ са фотоконкурса Руског географског друштва, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић је отворио је речима да је 13.000 чланова овог друштва померало границе света, те да су захваљујући њима овековечена велика достигнућа на пољу истраживања. Поставка је изложена у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада и биће доступна за јавност до суботе, 3. јуна 2017. године.

Потпредседник је нагласио да сама чињеница да је Руско географско друштво основано од стране царске породице веома значајна, као и податак да су многи политичари, дипломате, научници и привредници били његови чланови. ,,Руско географско друштво, заједно са Српским географским друштвом сарађује више од века, чији су истакнути чланови били Вук Стефановић Караџић, Валтазар Богишић, Јован Цвијић и многи други мање знани нашој јавности, али непобитно значајни“, рекао је Ђоковић, додавши да изложене фотографије не говоре само о величини и значају њихове тематске области, већ поседују идеолошко-политички концепт.

Он је нагласио да идеолошка димензија фотографија изложбе ,,Најлепша земља“ представља културолошку тековину читавог света, али да природна и рудна богатства не припадају свим народима, стога је поставка својеврсна антитеза, тврдња да нафта, гас и руде припадају свим цивилизацијама, што ремети чињеницу да је услов опстанка и стабилности света управо суверенитет државе.

Бројним посетиоцима су се овом приликом обратили проф. др Мирољуб Милинчић са Географског факултета Универзитета у Београду и проф. др Јован Плавша са Природно-математичког факултета, Департман за географију, туризам и хотелијерство, Универзитета у Новом Саду.

Фотоконкурс Руског географског друштва „Најлепша земља“ јесте медијски пројекат широких размера који је превасходно посвећен очувању природе Русије и њених пространстава, као и одговорног односа према животној средини и њеној заштити, а путем уметничких фотографија. Конкурс је први пут организован 2015. године, а на прошлогодишњем је учествовало 23.000 фотографа из Руске Федерације и других земаља који су послали око 110.000 снимака, при чему је најстарији учесник имао 87, а најмлађи 5 година. Фотографије су разматране у 14 номинација.

Руско географско друштво је основано по налогу цара Николаја I током 1845. године, чији је основни циљ био окупљање, умрежавање и пружање помоћи и подршке перспективним младим руским истраживачима да на свеобухватан начин истраже своју земљу. Својим деловањем, ова организација је пружила велики допринос проучавању европске Русије, Урала, Сибира, Далеког истока, Средње и Централне Азије, Кавказа, Ирана, Индије, Нове Гвинеје, поларних региона и других области. Они су поставили темељ националних и природих ресурса, као и идеју првих руских посебно заштићених подручја у оквиру Комитета за заштиту природе Царског Руског географског друштва, чији је оснивач био академик Иван Парфењевич Бородин.

Новембра 2009. године, Сергеј Кужегедович Шојгу постаје председник Руског географског друштва, а формиран је и Савет покровитеља којим председава Председик Русије Владимир Владимирович Путин.

Отварању изложбе су присуствовали представници Скупштине АП Војводине, Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији, представници компаније ,,Јужни ток“ и други.

January 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates