,,Дани Војводине" у Темишвару показатељ успешно успостављене пословне сарадње АП Војводине и Жупаније Тимиш

Нови Сад, 18. мај 2017. - Дводневна манифестација „Дани Војводине“ у Темишвару, отворена јуче у просторијама Привредне коморе Жупаније Тимиш, и ове године представља место сусрета туристичких привредника из АП Војводине и Жупаније Тимиш. Манифестацију организује Туристичка организација Војводине, уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, са циљем што ефикаснијег умрежавања туристичких посленика двеју земаља и промоције привредних и туристичких потенцијала АП Војводине јавности и медијима, чији је евидентан позитиван исход повећање броја румунских туриста у Војводини.

Учесници манифестације су туристичке организације локалних самоуправа из АП Војводине, као и представници Привредне коморе Војводине, винари и пружаоци услуга из области туризма. Присуство румунских туристичких агенција је пословном форуму, који је уследио након конференције за медије у просторијама Привредне коморе Жупаније Тимиш, дао на значају и омогућио војвођанским учесницима да се повежу са туристичком привредом, како Жупаније Тимиш, тако и читаве Румуније.

Учесници конференције за медије су потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић, директорица Туристичке организације Војводине др Наташа Павловић, председница Привредне коморе Жупаније Тимиш Флорика Чирита, конзул Републике Србије у Темишвару Ирена Радојчић и Драгица Самарџић из Привредне коморе Војводине.

Потпредседник Ђоковић је отворио и пословни форум, одржан под покровитељством Генералног конзулата Србије у Темишвару и Привредне коморе Жупаније Тимиш, чији је циљ успостављање пословне сарадње међу учесницима и проналажење нових тржишта за њихове туристичке производе, као и стварање претпоставки за креирање заједничког регионалног производа за већа удаљена тржишта.

,,На овогодишњој манифестацији у Темишвару, организован је и пословни форум са циљем успостављања сарадње туристичких привреда, захваљујући споразуму о сарадњи између привредних комора Војводине и Тимиша. На овај начин смо подржани у намери да и даље представљамо туристичке потенцијале Војводине и успостављамо сарадњу туристичке привреде. Поред чињенице да постоји суфицит у спољно-трговинској размени са Румунијом, постоји још много простора за сарадњу, не само у погледу инвестиција, већ и у протоку роба и људи. Туристички производи Војводине нису били довољно промовисани, међутим, од када је започета реализација концепта ,,дани Војводине“ уз подршку Секретаријата, помаци су осетни, захваљујући новој пословној политици и синергији ТОВ-а и Секретаријата“, рекао је Ђоковић.

По његовим речима, посматрајући стратешко позиционирање у области туризма у региону, прво циљно тржиште Војводине јесте Град Београд са преко два милиона потенцијалних потрошача, потом остатак Србије, те Мађарска, Румунија, бивше државе СФРЈ и поједина тржишта Европске уније. У погледу приближавања туристичком тржишту НР Кине и њеним специфичним туристима, како по потрошњи, конзумирању одређених туристичких производа, тако и по приступању туристичким дестинацијама и културним садржајима, потребно је едуковати туристичке агенције и прилагодити угоститељске садржаје.

Истакавши појединости најзначајнијих туристичких понуда АП Војводине – мултиетничке, мултиконфесионалне, културолошке, историјске, гастрономске и винске понуде – др Наташа Павловић је навела и туристички значај Града Новог Сада, посебно са аспекта титула Европске престонице културе у 2021. и Омладинске престонице културе у 2019. години.

Тржиште Румуније је веома значајно за концептуализацију туристичке понуде АП Војводине, како због чињенице да је Румунија значајан спољно трговински партнер Републике Србије, тако и због податка да је број долазака туриста из Румуније у порасту, превасходно по броју остварених ноћења. Према подацима којима располаже Привредна комора Војводине, за прва три месеца 2017. године, Војводину је посетило око 15 одсто више туриста из Румуније, а остварено је око пет одсто више ноћења, у односу на исти период прошле године. ПКВ је у априлу текуће године године потписала Протокол о пословној сарадњи са Привредном комором Тимиш, а најбољи показатељ успешно успостављене сарадње је управо јучерашњи пословни форум.

November 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates