Потпредседник Иван Ђоковић: Комерцијализација знања, искустава и ресурса замајац у области предузетништва

 

Нови Сад, 12. мај 2017. - Трећи карловачки Сајам предузетништва средњошколаца АП Војводине, свечано је отворен данас у просторијама Високе школе струковних студија за менаџмент и пословне комуникације из Сремских Карловаца, која је и организатор ове манифестације, а уз подршку Општине Сремски Карловци и Покрајинског секретаријата за привреду и туризам. Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар Иван Ђоковић, отворио је манифестацију указавши на значај популаризације предузетништва и модела понашања код младих у оквиру ,,деценије предузетништва“ која је тек започела.  

,,Овакве манифестације су пожељне и кључне за развој предузетништва. Повезивање научне мисли и привреде јесте замајац у области предузетништва, јер предузетништво не представља само скуп знања и вештина у циљу изласка на тржиште и стварање нове вредности, већ представља стил живљења. Нови квалитет живљења на локалном нивоу подразумева да су сви усмерени ка комерцијализацији знања, искустава и ресурса којима располажемо“, рекао је потпредседник Ђоковић, додавши да су овакве и сличне манигфестације неопходне како би се схватило да се једино исправном употребом сопствених ресурса и изласком на нова тржишта могу обезбедити средства која су услов за даљи развој и просперитет. 

Сајам предузетништва је такмичарског карактера и прилика је за ученике средњих школа са територије АП Војводине да изложе своја идејна решења или готов производ и да за њега креирају бизнис план, презентацију и изглед изложбеног простора, док ће најбољи тимови бити награђени. Истога дана у Школи се организују и Дани отворених врата, у оквиру којих ће будући студенти имати прилику да се упознају са студијским програмима и радом Високе школе.

Такмичари се надмећу у неколико категорија и то у категорији најиновативнији производ, најеко достигнуће, најинвентивнији бизнис план, најлепши штанд и најбољи наступ. За идејно решење производа или готов производ који освоји прву награду на Сајму, НВО ,,HUB9” и Висока школа ће се потрудити да изнађу моделе подршке и подстицаја, а кроз пројектне конкурсе.

Председник Општине Ненад Миленковић је нагласио да су Сремски Карловци увек представљали кључно место за слање поруке у погледу религије, културе, те туризма и угоститељства, стога је данашњи Сајам прилика да такмичари размене идеје, при чему млади људи стварају идеју о личној аутономији, бризи о породици и заједници у којој живе. Миленковић је истакао да данашња порука произилази из идеје да у младима преовладава позитивна мисао о предузетништву, што им пружа могућност за самоостварење и бољу будућност.

По речима организатора, јачање предузетничког духа, кроз пословање малих и средњих предузећа, а кроз подстицај и афирмацију омладинског предузетништва и едукације о значају промоције сопствене пословне идеје, кључни је инструмент у унапређењу привредне климе у АП Војводини.

January 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates