Иван Ђоковић на IV конференцији о очувању историјских градова: Чувати културни идентитет уз унапређење туристичке привреде у Сремским Карловцима

 

Нови Сад, 11. мај 2017. - Дводневна IV међународна конференција под називом ,,Очување и унапређење историјских градова" у Општини Сремски Карловци, одржава се и ове године у присуству бројних учесника међународне стручне јавности. Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, и председник Општине Сремски Карловци, Ненад Миленковић, обратили су се присутнима у оквиру свечаног отварања конференције.

Овај својеврсни стручни скуп и ове године отвара прегршт тема, актуелних превасходно са аспекта очувања и унапређења градова од културно-историјског значаја у условима савременог живота. Поред уврежених тема конференције, попут архтитектуре и урбаног идентитета, концепта аутентичности, те колективне свести о значају ових градова, покренуте су и теме културолошког туризма у градовима са историјским контекстом и окружењем, као и улоге едукација у процесу креативног коришћења наслеђа, а у контексту културног туризма.

Потпредседник Иван Ђоковић је истакао да су својевремено Сремски Карловци неоправдано изостављени из туристичке, културне и друштвене мисли, али и да је Република још 1991. године, препознавши њихов значај, донела посебан Закон о обнови културно-историјског наслеђа и подстицању развоја Сремских Карловаца, што представља јединствен случај на овом подручју.
,,Закон не може сам по себи да се примењује, већ су људи ти који га примењују и који из њега црпе нови квалитет. У ситуацији смо да се опет говори о употреби Закона у формалном животу, из чега произилази и формирање одбора за унапређење и заштиту Сремских Карловаца, а на иницијативу председника Покрајинске владе Игора Мировића и Општине Ненада Миленковића, што је и основна претпоставка одрживог развоја и обнове Сремских Карловаца на другачији начин.

,,Потребно је конзумирати културу и у туристичком и привредном смислу, стога ће одбор, кроз план развоја Сремских Карловаца, у наредном периоду настојати да конципира план употребе простора у туристичке сврхе, што би требало да изнедри нови квалитет овог војвођанског бисера. Карловци чувају и кодификују специфичну културу и центар су окупљања различитих културних образаца“, рекао је Ђоковић.

Он је додао да је императив сваког народа да заштити његово културно-историјско наслеђе, те да Завод за заштиту споменика културе на одговарајућ начин и са дозом креативности приступа свим захтевима и задацима.

Речима ,,где престаје лепота старог, а где почиње лепота новог“, председник Општине, Ненад Миленковић, је започео своје обраћање истакавши да је данашња конференција окупила учеснике из преко десет земаља, што шаље поруку о суштинском значају Сремских Карловаца. Миленковић је додао да ће Општина у наредном периоду наставити са напорима да активира наставак спровођења поменутог Закона, али и да поврати статус града Сремским Карловцима.

Ова манифестација је постала редовно место окупљања стручњака заинтересованих и ангажованих на научним, планерским, конзерваторским и пројектантским активностима у вези са централном темом – историјским градом, као једном врстом градитељског наслеђа.

Жеља организатора је била да се успостави дијалог између стручних и друштвених места одлучивања, како би се разматрали бројни проблеми са којима се суочавју историјски градови у окружењу савременог поимања и начина живљења.

January 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates