Иван Ђоковић гост на Факултету за спорт и туризам ТИМС: Дужност је јавног сектора да се представи академској заједници

 

Нови Сад, 28. март 2017. - Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, гостовао је данас на Факултету за спорт и туризам ТИМС, Универзитета ,,Educons“ у Новом саду, у својству предавача на тему стратешких праваца развоја туризма у АП Војводини.

Потпредседник Ђоковић је овом приликом разговарао и са представницима Факултета за спорт и туризам, тачније са проф. др Душаном Перићем, редовним професором и деканом Факултета, проф. др Ратком Ахметовићем, редовним професором и председником Савета, и доцентом Срђаном Милошевићем.

Потпредседник Ђоковић је у интервјуу за медије истакао да је његово данашње гостовање на Факултету ТИМС реализовано на иницијативу студената који су изразили жељу да буду упознати са концептом и начином размишљања у Покрајинском секретаријату за привреду и туризам, у ком смеру се у области туризма креће јавна администрација, како би сопствена теоријска знања унапредили и конфигурисали на основу активности јавног сектора кроз прaктичне буџетске мере и подстицаје.

,,Ово је први у низу корака сарадње туристичке академске заједнице и Секретаријата, док је већ следећи на Катедри за туризам на Природно-математичком факултету Новосадског универзитета. Имамо обавезу и дужност да представимо младима шта би требало да буде њихово стратешко размишљање, у смислу новог бизниса или конципирања каријере у туризму. Највећи потенцијал у Војводини се огледа управо у школованим људима, у академској заједници ангажованој у туристичкој привреди. Покрајинска влада би требало да својим буџетским мерама ефикасно алоцира средства на начин да подстакне индустријску привреду и академску заједницу како би се развијао туризам у Покрајини“, рекао је Ђоковић.

Поред предавања о стратешким документима на нивоу Републике и Покрајине, нормативном оквиру и стратешким опредељењима, Ђоковић је студентима и представницима туристичке привреде образлагао моделе подстицајних програма Секретаријата, као и њихову концептуализацију и реализацију. У том смислу он наводи да ће Секретаријат подржати сваког носиоца квалитетног пословног подухвата у домену туризма, који ће задовољавати све критеријуме, уколико поседује део средстава за његову реализацију, као и ако долази из оних локалних самоуправа које су стратешки опредељене од стране Републике Србије за развој туризма. Подстицаји ће бити усмерени ка изградњи туристичке инфраструктуре, формирања туристичког бизниса и производа, а предвиђени су и нови подстицаји Секретаријата и у области запошљавања.

По окончању предавања, те дискусије са докторантима и студентима ТИМС-а, донети су заједнички закључци као и дојам да је АП Војводина, као релативно нова туристичка дестинација у Југоисточној Европи, са правом се у будућности може очекивати веће интересовање и повећану тражњу туриста из развијених земаља како Европе, тако и света. По речима доцента Срђана Милошевића, који је био и модератор предавања, сходно наведеним тенденцијама, потребно је равномерно и одговорно улагати у стратешке активности које су усмерене превасходно на очување ресурса којима Војводина располаже, уз истовремени развој аутентичних и одрживих туристичких производа.

У закључцима предавања се наводи неопходност равномерног и разноврсног унапређења туристичког смештаја, као и улагање у саобраћајну и услужну инфраструктуру. Суштина квалитетног туризма и туристичке делатности не огледа се само у природним лепотама и богатству понуде, већ и у људским ресурсима и начину поступања према госту.

February 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates