Иван Ђоковић у радној посети Општини Ада: Геотермална бушотина као магнет за инвеститоре

Ада, 13. март 2017. – Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, посетио је данас Општину Ада, где је са председником Општине, Золтаном Билицким, разговарао о инфраструктурним пројектима и програмима које ова локална самоуправа планира у 2017. години, као и о пројектима које тренутно спроводи. Ђоковић и Билицки су разговарали и о подстицајним мерама и могућностима за унапређење сарадње у предстојећем периоду. Сусрету је присуствовао и заменик председника Општине, Зоран Драгин.

Приликом обиласка ЈПР АДИЦА, потпредседнику Ђоковићу су представљени радови на другој фази бушења термалног бунара у оквиру постојећег комплекса спортско-рекреативног центра ,,Адица“, а који јесте део планиране изградње велнес и спа центра.

Потпредседник Иван Ђоковић је навео да је Општина Ада доказ да је тачна тврдња да реализација стратешких праваца у многоме зависи од наступа локалних челника, те њихове сарадње са вишим нивоима власти.

,,Геотермална бушотина може да привуче стране инвеститоре у приватно – јавна партнерства, али и да омогући лакши приступ локалној самоуправи финансијским тржиштима. Поред привредних, представљени су и туристички потенцијали, од којих је поменути један од најзначајнијих, јер ће његова реализација обезбедити гравитирање домаћих туриста ка Војводини и ка овом делу Баната, као и смањење спољно-трговинског јаза. С друге стране, сва инфраструктура и трговачки капацитети везани за ову инвестицију, настојаће да дижу квалитет саме локалне заједнице и укупне репутације северног и средњег Баната, Војводине и Србије као туристичког производа“, рекао је Ђоковић, додавши да ће Секретаријат подржати Аду у инфраструктурним пројектима, како би њихова реализација била што успешнија.


Ђоковић се овом приликом осврнуо и на људски фактор у спровођењу стратешке политике на локалном нивоу, подсетивши на податак да су Бечеј и Ада једине јединице локалне самоуправе које су успеле да обезбеде готову бушотину, уз све неопходне биохемијске и физичке анализе воде, при чему је читав процес зависио управо од општинског руководства. Он је истакао да већина општина није успела изврши представку својих геотермалних потенцијала у виду пројектно-техничке документације и припреми пројекат за комерцијално-банкарски сектор, државу или страног инвеститора, како би ушли у заједнички подухват.

По речима председника Општине Золтана Билицког, Општина Ада има дугогодишњу успешну сарадњу са Покрајинском владом и Секретаријатом, те да је данашњи сусрет имао за циљ упознавање са општинским програмима и плановима у текућој години, превасходно у сфери туризма и локалне привреде. Од најзначајнијих пројеката Билицки истиче да ће искорак у погледу туристичких потенцијала бити начињен изградњом велнес центра, као унапређење свеобухватне инфраструктуре у сарадњи са Секретаријатом.

Данашњу посету Ади обележио је и обилазак компанија које су успешно конкурисале за средства у Секретаријату, те употпуниле своје пројекте, од великог значаја како за пословање самих компанија, тако и за привредни амбијент локалне заједнице и читавог округа. Компаније ,,Adafert“ д.о.о. која припада сектору грађевинске индустрије, и сзр ,, GKG Oto Gradl“ из области занатства, су успеле да знатно унапреде своје пословање наменским средствима Секретаријата, и социјално одговорним пословањем утицале на побољшање привреде, превасходно на нивоу микрорегије, што је значајно за запошљавање, микро и мало предузетништво.

February 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates