Иван Ђоковић панелиста СоЖе бизнис клуба: фирмама пронаћи нова тржишта и подстицати нове пословне подухвате

У просторијама Радионице за израду предмета од коже ,,Мануал“, победника Блиц акције за најбољег предузетника у 2014. години, одржана је панел дискусија под називом ,,Мали бизнис – подршка предузетништву и перспективе за развој“, у организацији ,,Societe Generale“ банке у Србији. Овим панелом, ,,Societe Generale“ банка и дневни лист Блиц, пружају подршку и обележавају јубилеј акције ,,Блиц предузетник“ у којој се сваке године бира најуспешнији домаћи привредник.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, са учесницима је разматрао питања која се тичу реализације планова у области привреде у Војводини, програма подршке намењених предузетницима и почетницима у бизнису, унапређења индустријских зона и њихове инфраструктуре, као и сарадње са пословним инкубаторима.

По његовим речима, данашња панел дискусија отвара простор за доношење заједничких закључака из домена привреде и предузетништва, да се сумирају ефекти и резултати из претходне године, изврши увид у предвиђања за текућу, што ће покрајинској администрацији омогућити да одреди динамику и опсег планираних активности. ,,Планови Секретаријата крећу се у домену креативне индустрије, микро, малих и средњих предузећа, капиталних и текућих субвенција, а акценат је стављен на област туризма. Због лоше структуре индустрије, услед недовољне оријентисаности ка извозној политици, те недовољне супституције наше индустрије увозним производима, наш простор за маневрисање и обезбеђивање додатног привредног раста јесу управо мала, микро и средња предузећа“, истакао је Ђоковић.

Он је додао да је данашњи панел усмерен ка отварању могућности да се синегијом финансијског сектора и администрације, како на покрајинском, тако и на републичком нивоу, обезбеде најефективније мере за подстицај привреди, односно сектору предузетништва.

,,По питању предузетништва, а посебно нових предузетничких подухвата, потребно је да протекне одређена временска дистанца да би се на ефективан начин анализирало да ли су ти подухвати и самоодрживи и како се показују у дужем временском периоду, а верујем да ће њихови ефекти доћи до изражаја у наредне две, до три, године, исказани кроз БДП, индустријску и пољопривредну производњу. Привреду једне државе може да дигне јака производна индустрија која је извозно оријентисана и која продукцију базира на домаћим кадровима, у највећој мери на домаћој технологији и искључиво на домаћим ресурсима“, рекао је Ђоковић.

Учесници данашњег панела били су и секретар Сектора за предузетништво Привредне коморе Србије, Бранислава Симанић, власник компаније ,,Мануал“, Синиша Жарин, и Биљана Пешић из ,,Societe Generale Србија“. 

April 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates