Одржан округли сто „Улога Покрајинске владе на развој и вредносну димензију социјалног предузетништва“

  

Покрајински секретаријат за привреду и туризам одржао је „Округли сто“ на тему „Улога Покрајинске владе на развој и вредносну димензију социјалног предузетништва“. Циљ  „Округлог стола“  је био  да „поље социјалне економије“  у АП Војводини буде припремљено тако да препозна, подржи и промовише вредност социјалних  предузећа - оператора  социјалне економије. У отвореном разговору са стручњацима из ове области усаглашено је да су регионална и локална политичка подршка неопходне за стварање повољног „екосистема“ на развојни учинак овог сектора у  АП Војводини.

Истакнута је важност локалних самоуправа као саговорника предузећа, чије пословање је дубоко укорењено у локалне заједнице, које имају и највише користи од постојања и пословања  социјалних предузећа. Социјална предузећа као пружаоци социјалних услуга могу оперативно  одговорити на бројне друштвене проблеме у локалним срединама.

Повољан „екосистем“ виђен је и у облику социјалних инкубатора за нова  предузећа али препозната је и важност  образовног  кадра  који ће знањем и сензибилитетом обезбедити даљи развој и одрживост тих привредних субјеката. Кластер социјалних предузећа такође је виђен као  део инфраструктуре који може дати допринос  развоју. 

Заменик покрајинског секретара за привреду и туризам, Павле Почуч упознао је  учеснике о предлогу за увођење нове програмске активности у буџет секретријата за привреду и туризам,  за 2017. - Подршку развоју капацитета социјалних предузећа и социјално предузетничких иновација.

Иницијална средства у покрајинском буџету отвориће могућност партнерства за бројне позиве Европске уније за развој социјалне економије и социјалних предузећа. Област је мултисекторска и мултидимензионална, пружа могућност за бројна партнерства на широком пољу активности -  интеграција „рањивих“ категорија у свет рада , пружању  социјалних услуга (брига о старијима, деци, здравство, запошљавање и обука), јавне услуге (превоз, људска права), заштита животне средине, пољопривреда, култура, туризам, спорт, слободно време  и сличне кохезионе активности од интереса за заједницу.

Европски покрет у Србији поделио је учесницима  Водич  „Друштвено, корисно, одрживо – Како основати социјално предузеће у Србији “ са примерима добре праксе.

April 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates