Конференција о унапређењу политике запошљавања особа са инвалидитетом у циљу подизања свести институција, послодаваца и јавности

Уочи 3. децембра - Међународног дана особа са инвалидитетом, одржана је конференција под називом „Унапређење привредног амбијента за запошљавање, професионалну рехабилитацију и радно ангажовање особа са инвалидитетом“, у организацији Покрајинског секретаријата за привреду и туризам.

Циљ скупа јесте стимулација међусекторских партнерстава, заједничког рада на испуњењу обавеза, преиспитивање односа предузетих активности и остварених резултата, као и ревидирање неодрживих модела у пракси у погледу могућности радног ангажовања маргинализованих и рањивих категорија становништва, попут особа са инвалидитетом.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам, у области социјалних права, подстицањa запошљавања, развоја људског капитала, побољшања социјалне и економске инклузије, следи претприступне препоруке ЕУ – „Подршка економском, социјалном и територијалном развоју у циљу паметног, одрживог и инклузивног раста“, стога је организација оваквог скупа логична и одговорна одлука руководства.

,,Данашњом манифестацијом настојимо да дигнемо укупну свест послодаваца да је потребно запослити особе са инвалидитетом, подићи њихов радни капацитет и компетенције. Заједно са Покрајинском националном службом за запошљавање радимо заједно на Акционом плану запошљавања за 2017. годину, али је и Секретаријат у оквиру конкурса предвиђених за наредну годину креирао критеријуме за предузетништво и туризам, тачније да се бодује и запосленост особа са инвалидитетом у предузећима која конкуришу за средства“, истакао је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић и навео да Секретаријат, прати социјалну димензију европских интеграција и ради на успостављању ефикаснијих механизама радне интеграције, позивајући послодавце на друштвено одговорно пословање и коришћење и развој људског капитала.

Заменик покрајинског секретара мр Павле Почуч је нагласио да су основни стубови подршке ресорног Секретаријата едукација, поред финансијске подршке и логистичка и саветодавна, те подизање свести јавности о значају социјалне политике и социјалног предузетништва. Почуч је овом приликом најавио формирање Савета за социјално предузетништво, Центра за социјално предузетништво АП Војводине, а могуће и кластера социјалних предузећа која запошљавају особе са инвалидитетом.

Предавачи су се интерактивно позабавили проблемима младих и значају развоја радних способности особа са тешкоћама у менталном развоју, док је са аспекта високог образовања било речи о тешкоћама младих са инвалидитетом који по завршетку студија трагају за запослењем и остварењем професионалне праксе. Представљена је и активна политика запошљавања особа са инвалидитетом, као и дефинисана законска квота о партиципацији особа са инвалидитетом у свету рада.

Као једна од посебних тема издвојен је утицај и одговорност медија у стварању инклузивнијег привредног амбијента.

Едукативни центар за обуке у професионалним и радним вештинама Нови Сад, био је домаћин данашње конференције, где је уприличена и изложба радова Арт радионице Радног центра ШОСО ,,Милан Петровић“ из Новог Сада. По завршетку конференције Покрајински секретаријат је додели Захвалнице учесницима за допринос дат у реализацији овог значајног скупа.

April 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates