Иван Ђоковић на конференцији о одрживом развоју - КОР 2016: улагати у нове технологије и креaтивну индустрију

Конференција под називом ,,Конкурентност и одрживи развој" - КОР 2016, у организацији Информативног центра за пословну стандардизацију и сертификацију - БСЦ у Новом Саду, уз подршку Покрајинске владе, окупила је по шести пут стручњаке из области привреде, енергетике, пољопривреде и образовања, из земље и иностранства.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић навео је овом приликом да конкурентност доприноси развоју привредног амбијента уопште, те да је она у ширем смислу индикатор инвеститорима да смо пожељно тржиште, те да свој капитал упосле на овим просторима радну снагу и производне ресурсе, док сматра да конкурентност између страних инвеститора и домаћих привредних субјеката није представљена на задовољавајући начин.

,,Наши привредни субјекти нису припремљени за тржишну утакмицу са страним инвеститором и за наступ на страним тржиштима која су постигла одређен степен квалитета. Правни оквир пресликан у такву реалност није довољно стимулативан за компаније. Присутан је недостатак инвестиционих средстава и ликвидности кроз банке које нису конкурентне у домену подстицаја ка домаћој привреди, док би малопродајни ланци требало да направе уступак домаћим привредницима како би постали конкурентни увозним артиклима. У пракси је примећено и да велики инвеститори нису достигли довољно висок ниво корпоративно-социјалне одговорности ка локалној заједници. Потребно је изменити и прилагодити структуру инвестиција потребама развоја друштва и равномерног регионалног развоја, јер се модел инвестирања присутан у нашој земљи може пре назвати социјалном политиком, а не приведно-подстицајном политиком", рекао је Ђоковић.

Потпредседник је нагласио да се ,,цеђење суве дреновине" у сфери привреде може зауставити управо експлоатисањем нових технологија, потенцијала креативне индустрије и афирмисања образованих људи, како би се у оквиру постојећег система створила нова, додатна материјална вредност. Он је додао да овакви скупови обезбеђују повратну информацију о томе шта је неопходно урадити, те каква је визија циљних група из света привреде.

Поред анализирања праваца привредног развоја АП Војводине, на конференцији је разматрана је и енергетска политика Покрајинске владе, потом питања везана за пољопривреду у условима климатских промена, агробизнис и предузетништво, као и целоживотно учење, дуално образовање и иновативан приступ креирању образовних профила за потребе тржишта рада.

Директорица БСЦ-а, Марија Вујаковић је истакла да Центар тежи да створи чвршћу спону са предузетницима којима би могли да пруже адекватну, стручну помоћ и подршку. Потребно је изнаћи нов, иновативан начин размишљања како би привреда кренула путем убрзаног, одрживог економског развоја у условима глобалне конкурентности.

Потпредседник Ђоковић и проф. др Драгутин Станивуковић, испред Организационог одбора конференције, су овом приликом доделили сертификате "Лидер конкурентности" лауреатима Удружењу произвођача и прерађивача футошког купуса ,,Футошки купус", компанији за производњу производа од рециклиране гуме ,,КУЕРК" из Беочина и компанији за израду предмета од пластике ,,РПЦ Пешовић" из Шимановаца.

April 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates