Иван Ђоковић на Дунавском бизнис форуму: подстаћи иновативно коришћење Дунава и његових потенцијала

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, учествовао је на петом Дунавском бизнис форуму, а у оквиру панела посвећеног бизнису у функцији просперитета. Форум је посвећен превасходно Дунавској стратегији коју је сачинила Европска комисија, са циљем да се у ширем региону који повезује Дунав, повежу ресурси, идеје, тржиште, што ће обезбедити привредни и свеобухватни друштвени просперитет.

,,У значају Дунава лежи кључ свега ка чему треба да се усмеримо, свако у свом домену рада, односно ка чињеници да је Дунав колевка европске цивилизације, где су све друптвене скупине изградиле своје културе и историју, своје инвестиционе и друге потенцијале. Оно што је кључно јесте стварање свести у оквиру које треба регулисати привредни и туристички систем, јесте да је неопходно иновативно коришћење Дунава, тачније другачија интерпретација и схватање овог значајног ресурса. Наш Секретаријат се отуда определио да у следећој буџетској години, у домену привреде и туризма, конципира нове програме и подстицајне мере које ће уско бити везане за Дунав и његове потенцијале", рекао је Ђоковић.

Он је овом приликом навео да су предстојеће програмске активности Секретаријата изградња инфраструктуре у домену наутичког туризма на Дунаву и Тиси, потом, иако скромних средстава, субвенционисање израде пројектно-техничке документације која ће омогућити локалним самоуправама да патиципирају за већа средства, што би био један од услова и мера да се изгради будућа наутичка инфраструктура. По његовим речима, на наведено је потребно системски надовезати и рурални туризам, као и велики туристички потенцијал - међународне бициклистичке стазе, које доносе значајан приход Војводини и Републици.

,,Покушаћемо да изградимо систем пројектовања и стављања у функцију метрополитен мрежа, како би створили предуслове за стварање ,,паметних" локалних самоуправа", додао је Ђоковић.

Потпредседник је напослетку истакао да је препознат и потенцијал креативних индустрија, те с тим у вези Секретаријат ће у наредној години подржати и старап компаније, не само у домену информационих технологија, већ и у домену стварања нових материјалних вредности и производних делатности, као и одређене врсте спиноф комапнија, које се издвајају из постојећих привредних активности.

У оквиру ове стручне сесије, учесницима се обратио и председник Привредне коморе Војводине, Ратко Филиповић.

Потпредседник Ђоковић је овом приликом присуствовао на додели признања ,,Лидер одрживог развоја“.

April 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates