Потпредседник Иван Ђоковић о стратешким правцима са члановима Савета за развој конкурентности

Данас је одржана прва седница Савета за развој конкурентности, установљеног при Покрајинском секретаријату за привреду и туризам. Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар, Иван Ђоковић, разговарао је са стручњацима из области привреде и науке, члановима Савета, чија је намера да допринесу формирању иновативних програмских активности, као и унапређењу стручних и искуствених капацитета Секретаријата.

Поред основног циља Савета за развој конкурентности који подразумева и убрзање активности у оперативном смислу у служби реализације стратешких праваца, циљ је и развијање ефиканог ,,троструког хеликса“, тачније повезивања привреде, научно-истраживачких институција и представника власти, као доносиоца одлука.

По речима потпредседника Ђоковића, чланови Савета су релевантни стручњаци из области развоја конкурентности: ,,У АП Војводини постоји 32 кластера, као и пословни инкубатори, али анализе показују да у потпуности не испуњавају сврху због које су основани. Општи ниво конкурентности привреде, удруживање и инкубирање привредних субјеката у кластере захтевају акцелерацију, тачније убрзавање њиховог пословања и конкурентности. Савет је, кроз своју практичну и стручну димензију, гаранција да ћемо моћи адекватно да испитамо све чиниоце и факторе који ће нам омогућити да донесемо добру стратешку одлуку на који начин да се ниво конкурентности унапреди, како би створили нову материјалну вредност и повећање БДП-а“.

Ђоковић је нагласио да је неопходно подизати менаџерске и административне капацитете кластера и смислено их подстицати. Поред тога, успостављање система сталног мониторинга привреде, помоћи ће приликом креирања програма за start-up предузећа, а на основу успешних модела, као и за укључивање кластера у сајамске манифестације ради што ефикасније промоције њихове структуре и рада.

По речима проф. др Слободана Мораче, председника Савета, правци деловања су усмерени ка дефинисању и превазилажењу проблема компетентности запослених, ка унапређењу оперативности, ка пројектима. Проф. Морача је истакао да наука мора да чује глас привреде, како би се дефинисао простор деловања и успоставила чвршћа сарадња у оквиру самих универзитета.

На данашњој Седници учествовао је и помоћник покрајинског секретара за област привреде, Бранислав Бандић.

April 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates