Иван Ђоковић на отварању аутоматизованог сата на Петроварадинској тврђави

 

У организацији Ротари клуба Нови Сад, а уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, Града Новог Сада и Туристичке организације Новог Сада, симболично је данас на Светски дан туризма, уприличено пуштање у рад сатног механизма и звоника на Петроварадинској кули. Механизам чувеног сата у потпуности је аутоматизован захваљујући хуманитарној акцији и реализацији пројекта Ротаријанаца и њихових пројатеља и покровитеља.

Ротари клуб из Новог Сада спровео је једногодишњи пројекат комплетне техничке реконструкције и оспособљавања механизма звоника чувеног сата на Петроварадинској тврђави - једне од кључних туристичких локација Града Новог Сада. Циљ самог пројекта је враћање некадашњих функција овом новосадском „мезимцу“, који је почетком осамнаестог века царица Марија Терезија поклонила Петроварадину, дајући на значају овом туристичком и историјском локалитету.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић, истакао је да сам циљ овог пројекта јесте, поред враћања некадашњих функција сату, његова симболична функција и утицај који ова кула има на грађане и посетиоце.

,,Задовољство је стајати пред објектом, односно пред „бићем“ које живи и куца већ три века, који је преживео ратове и епохе, старији и од многих држава. Кључна реч вечерашњег скупа је ентузијазам, ентузијазам господина Лукачија који 28 година навија овај сат, реч једнака ентузијазму представника Ротари клуба Нови Сад, који су са својим породицама и пријатељима, обновили срце овог сата. Говоримо и о ентузијазму који овај сат скрива у себи, у својим казаљкама, који ће се пренети и на будуће генерације“, рекао је Ђоковић и изразио наду да сат неће стати, као што неће стати ни сам Дунав.

Чланови Ротари клуба Нови Сад кроз реализацију хуманитарних пројеката, добротворних концерата и предавања, као и врхунским професионализмом, постављају животне стандарде себи и својим суграђанима, и представљају значајан чинилац живота у Граду.

April 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates