У Суботици одржан скуп посвећен јавно - приватном дијалогу у циљу бољег пословног амбијента

У организацији Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) и Града Суботице данас је у овом граду одржан регионални округли сто на тему „Јавно-приватни дојалог за бољи пословни амбијент“, са циљем покретања дијалога између локалних самоуправа и компанија и проналежења заједничких решења за побољшање пословног амбијента, креирања нових радних места на локалном нивоу, а самим тим и повећања животног стандарда грађана.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор поздравио је данашње потписивање стратешког споразума између Покрајинске владе и НАЛЕД-а и истакао да је ова организација у многоме допринела развоју привреде у Покрајини, као и развоју њених инвестиционих потенцијала.

„Статистика показује да су локалне самоуправе које имају сертификат НАЛЕД-а удовољиле стандардима потребним за стране инвестиције и да те локалне самоуправе имају у просеку седам страних инвестиција на годишњем нивоу, док локалне самоуправе са којима то није случај имају 3,3, а те бројке говоре довољно саме за себе“, рекао је председник Пастор.

Он је нагласио и значај улагања у знање људских ресурса и њихов даљи развој јер, према његовим речима, у Војводини постоје сви природни ресурси, те да их је потребно знањем и људским напором на прави начин искористити. Пастор је истакао и улогу политике, јер су политичари добили овлашћење од грађана да буду доносиоци одлука, те да те одлуке увек морају удовољити захтевима грађана, односно приватног сектора.

Потпредсеник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, истакао је да је један од приоритета рада овог Секретаријата дијалог између јавног и приватног сектора и на тај начин створи бољи пословни и инвестициони амбијент.

„Јавни дијалог између приватног и јавног сектора на најбољи могући начин може да допринесе формирању неопходног правног оквира у домену привреде и привредног развоја. Повратне информације са терена, преко струковних удружења, невладиног сектора и других појединаца могу да нам помогну у креирању активности за привредне подстицаје“, истакао је Ђоковић, додавши да је резултат јавног и приватног дијалога стављање у функцију оних привредних ресурса које држава не може сама на адекватан начин да искористи.

Министарка државне управе и локалне самоуправе, Ана Брнабић, рекла је да је улога НАЛЕД-а у овој области велика, с обзиром на то да су они једина организација која се бави искључиво привредним развојем локалних самоуправа. Она је нагласила и да је улога Владе у овом процесу лакша уколико постоје конкретни предлози, као што је то пракса коју има НАЛЕД.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан рекао је да је Суботица добила сертификат НАЛЕД-а 2010. године и да је тренутно привредно окружење у Суботици такво да млади људи у скоријој будућности могу да се надају запослењу.Лабан је додао да је Суботица много урадила на самој процедури добијања свих потребних докумената за инвеститоре и тиме, поред географског положаја и других потенцијала, постала плодно тле за стране инвеститоре.

На данашњем округлом столу, у оквиру дискусије, учествовали су и председник УО НАЛЕД, Горан Ковачевић, члан УО НАЛЕД, Војислав Генић, народни посланик и председник Одбора за пољопривреду Народне скупштине Републике Србије, Арпад Фремонд, представник Фондације Просперитати, Балинт Јухас и Слободан Петровић из Канцеларије за европске интеграције, градоначелници и председници општина у АП Војводини.

September 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates