Дом ученика ШОСО ,,Милан Петровић“ социјално одговорна мрежа центара и служби особа са инвалидитетом

Заменик покрајинског секретара за привреду и туризам, мр Павле Почуч, посетио је данас Дом ученика Школе за основно и средње образовање ,,Милан Петровић“ и том приликом са директорицом установе, Славицом Марковић, обишао њихов комплекс на Новом насељу у Новом Саду. Ова школа са домом за ученике брине о око 1200 ученика са сметњама у развоју и особа са инвалидитетом различитог узраста и различитог типа ометености. Лоцирана на 12 адреса у Новом Саду, и у оквиру 10 одељења у Јужнобачком и Сремском округу, она представља сложену мрежу социјално одговорних центара и служби.

Корисници Дома и ученици ове специјализоване основношколске и средњошколске установе у прилици су да учествују у разноврсним креативним пројектима и уметничким радионицама, при чему је њихов рад афирмисан и награђен квалитетнијом социјалном инклузијом и организацијом дневних активности. Заменик Павле Почуч је истакао да је управо циљ посете увид у постојеће стање оваквих установа, с обзиром да је у оквиру програмских активности Секретаријата, тачније Сектора за привреду уврштено и запошљавање рањивих и теже запошљивих категорија становништва, превасходно особа са инвалидитетом.

,,За наредну годину је у припреми издвојена програмска активност, подстицај како постојећим предузећима за професионалну рехабилитацију, тако и онима који желе да уђу у тај поступак, уз подршку и невладиног сектора. То представља значајан искорак, посебно у погледу социјалног запошљавања и социјалног предузетништва, те запошљавања особа са инвалидитетом. Наше институције и установе су на заједничком задатку усмереном ка афирмацији, подршци и промоцији ове области“, истакао је Почуч, додавши да је социјално предузетништво још увек недовољно препозната и заступљена.

Дом за ученике ШОСО ,,Милан Петровић“ пружа услуге едукације, рехабилитације, здравствене неге, радног ангажовања и друштвено-културних активности деце, младих и одраслих којима је потребна специфична друштвена подршка. Сам Дом пружа услуге смештаја, исхране, образовања и васпитања редовних ученика средње школе, узраста од петнаест до осамнаест година са различитим типовима сметњи у развоју.

Васпитни рад у Дому планиран је осмишљен и организован. Садржаји васпитног рада омогућавају адаптацију, социјалну интеграцију, оспособљавање за ефикасно учење, формирање културних и хигијенских навика и креативну организацију слободног времена.

April 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates