,,Дан Војводине" у Горњој Радгони – место успешне промоције производа и богатства различитости Војводине

 

Традиционално обележавање "Дана Војводине" уприличено је јуче у оквиру изложбеног простора Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, који десети пут учествује на 54. Међународном пољопривредно – прехрамбеном сајму АГРА у Горњој Радгони, која је на сајамској мапи Европе дефинисана као једна од најважнијих пољопривредних манифестација. Производе са ознаком квалитета "Најбоље из Војводине", производе у поступку сертификације, као и производе са ознаком географског порекла, представило је 26 излагача са територије АП Војводине.

На самом отварању "Дана Војводине", присутнима су се обратили потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић, генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић, као и председник Управе Помурског сајма Јанез Ерјавец.

Богатство културолошког и етничког миљеа, у најбољем издању су представили учесници пројекта ,,Богатство различитости“, путем гастрономске, занатске и фолклорне представке.

На питања да ли овакве сајамске манифестације отварају нове привредне могућности и унапређују ли пословну и пријатељску сарадњу на свим нивоима, те о сусретима са релевантним политичким чиниоцима, одговорио је потпредседник Ђоковић.

,,Примарни потенцијал који би требало да се обрађује, пласира на тржиште Европске уније, је значајнији и богатији на територији АП Војводине. Преко ове и сличних манифестација успоставља се значајнија сарадња са Републиком Словенијом, не само путем примарних производа, већ и нових технологија и искустава и европске праксе са којом су усклађени, како би их применили у Покрајини. Богатством различитости пробудили смо и носталгију за заједничким привредним активностима", истакао је Ђоковић, додавши да су економски ефекти и контакти у потпуности оправдали учешће на овогодишњем Сајму.

Потпредседник Ђоковић је истога дана одржао сусрете са послаником Европског пармалента и председником Клуба пријатеља Србије у Европском парламенту Францом Боговичем, министром пољопривреде, шумарства и прехране у Влади Републике Словеније Дејаном Жиданом, као и са директором Помурског сајма Јанезом Ерјавецом.

,,Сусрети делегације Секретаријата и 26 предузећа са званичницима Републике Словеније, у великој мери су утицали на успостављање нових пословних односа и контаката. Видели смо нове тенденције у кретању пољопривредне производње и агроиндустрије, које ћемо покушати да пренесемо на Војводину. На овогодишњем сајму у Горњој Радгони, дошло је и до реализације конкретних пословних подухвата", рекао је Ђоковић.

У току радне Републици Словенији, потпредседник Ђоковић је посетио и општину Љутомер, у Прлекији, у североисточном делу Републике Словеније, где је, као почасни гост, уручио пехаре за прва три освојена места у 6. трци касача на 2.100 метара. Том приликом је истакао значај коњичких спортова и коњарства, што представља још један аспект повезивања две државе и њихових региона.

March 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates