Сусрет потпредседника Покрајинске владе Ивана Ђоковића и министра пољопривреде, шумарства и прехране Словеније Дејана Жидана

У оквиру радне посете Словенији, на 54. Међународном пољопривредно – прехрамбеном сајму у Горњој Радгони, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, састао се са министром пољопривреде, шумарства и прехране при Влади Републике Словеније, Дејаном Жиданом. Ђоковић и Жидан су разматрали могућности продубљивања сарадње, размене искустава, као и о новим концепцијским решењима за унапређење појединих области.

,,Спољно-трговинска размена између Словеније и АП Војводине је у суфициту, док 30 словеначких компанија инвестирало управо на територији Војводине у износу од око 500 милиона евра, при чему запошљавају приближно 7.000 људи. То је веома значајна чињеница. Највећи извозни потенцијал Војводине је пољопривреда, што отвара простор за унапређење сарадње у погледу примарних пољопривредних производа и агроиндустрије“, рекао је потпредседник Ђоковић, напоменувши да је размена искустава и праћење привредних токова и трендова од стратешког значаја за унапређење пољопривреде и туризма као привредне гране која у АП Војводини и Србији бележи раст.

У оквиру сопствених надлежности, Ђоковић истиче важност улагања у ревитализацију бања и бањског туризма, наводећи да је потребно искористити термалне воде којима Покрајина располаже, по узору на Словенију, јер у Војводини постоје геотермални извори који су недовољно искоришћени, а свега је пет бања, односно лечилишта.

,,Покрајински секретаријат за привреду и туризам настоји концепцијски да промени приступ унапређењу и промоцији туризма у АП Војводини, пре свега у виду активног одмора и бициклизма, с обзиром да кроз њену територији пролази међународна рута Еуровело 6, а њом и 20.000 бициклиста на годишњем нивоу. Желимо да отворимо и потенцијале Дунава, што представља један од стратешких корака. Тржиште Словеније је препознато као циљно тржиште у оквиру ове сфере. У наредном периоду промовисаћемо туристичке брендове Војводине, на начин који нас осликава као добре домаћине који оснажују културолошку сарадњу и негују пријатељске односе“, додао је Ђоковић.

February 2022
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates