Потпредседник Иван Ђоковић у посети Суботици: Унапређење привреде и значајна улагања у туризам

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, посетио је јуче Регионалну привредну комору Суботица, након чега је у присуству председника Коморе, Слободана Војиновића и генералног секретара Коморе, Ивана Војнић Тунића, посетио градоначелника Града Суботице, Богдана Лабана. Разговори су били усмерени на регионални привредни развој, са посебним акцентом на унапређење и одрживост једне од најефективнијих привредних грана – туризма - за коју су планирана значајна улагања у предстојећем периоду.

Потпредседник Иван Ђоковић је на конференцији за медије навео да ће у току ове године, у складу са тренутним финансијско-правним оквиром, као и планираним средствима за наредну годину, сагледати подстицајна средства и мере, све у циљу привредног раста и унапређења превасходно туристичких садржаја. ,,Тежишне тачке даљег рада Покрајинске владе су, пре свега, агроиндустрија и пољопривредна производња, затим привреда и експанзивни развој туризма. Регион Суботица је, кроз своје привредне потенцијале, препознат управо као тежишна тачка ка којој је потребно усмерити мере у будућем периоду. Суботица и Палић су својевремено и били препознати као кључни туристички потенцијал – конгресни и бањски туристички центри“, рекао је Ђоковић, додавши да ће Покрајинска влада настојати да изнађе системско решење проблема чишћења Палићког језера и за његово стављање у туристичку и бањско-лечилишну функцију.

Потпредседник Ђоковић је посебно истакао да све земље у окружењу АП Војводине могу да донесу нову, додатну вредност у погледу инвестиција, туристичке и робне размене, док Суботица представља једну од гравитационих тачака у којој се остварује привредна сарадња и робна размена. ,,У укупном извозу регион Суботице учествује са 850 милиона долара, што представља 6,4 одсто у укупном извозу Републике Србије, а на територији Суботице остварен је суфицит од око 137 милиона долара. Тачније, све општине које су у надлежности РПК Суботица показале су у претходној години спољно-трговински суфицит“.

Ђоковић је у разговорима са суботичким званичницима нагласио да се у будућем периоду планира подстицање инвестиција, запошљавања и преквалификовања домаће радне снаге, подстицање предузетништва, препознавање потенцијала за кооперацију код великих гиганата, подстицање креативне индустрије, уметничких и старих заната, као и препознавање системских потреба привреде.

Председник Регионалне привредне коморе Суботица, Слободан Војиновић, истакао је да су покренуте многе теме од стратешког значаја за унапређење и развој привреде у региону Суботица, као и могућности заједничког деловања како би се планирани циљеви остварили, почев од железничких инфраструктурних пројеката, индустријских зона, запошљавањам, као и мастер плана Палића. Војиновић је додао да је, у погледу туризма, запостављен ловни туризам, који је својевремено био веома уносан, у оквиру кога су поштоване све законски прописане норме и стандарди заштите животне средине. Поред тога, према његовим речима, запостављен је и здравствени туризам.

 
August 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates