Др Мирјана Крањац учесник конференције посвећене предузетницама и иновацијама у предузетништву Војводине

Помоћница покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова, за област предузетништва, запошљавања и занатства, др Мирјана Крањац, учествовала је на прошлонедељној конференцији значајној за област привреде и активној улози жена у предузетништву, под називом ,,Предузетнице и иновације – Војводина у светлу ЕУ интеграција“. Бројне предузетнице и предузетници са територији Покрајине, присуствовали су и узели активно учешће у конференцији, дајући сопствени допринос у виду примера добре праксе, статистике, као и решења за превализажење проблема и препрека у оквиру пословне политике појединачних компанија.

Организатор конференције су Академија женског предузетништва и Унија послодаваца Војводине, у сарадњи са Гаранцијским фондом АП Војводине, под покровитељством UNESCO и Европским покретом Србија. Поред специјалне гошће и учеснице конференције Њ. Е. Дагмар Репчекова, амбасадорке Републике Словачке у Београду, присутнима су своје теме изнеле и гошће из Чешке и Словачке.

Теме попут улоге жена у управљању предузећа, ,,јуниор“ предузетника и менаџера, финансијске и нефинансијске подршке у предузетништву, фондови ризичног капитала, само су делић програма конференције чији је циљ јачање свести и активно учешће доносиоца одлука, тачније релевантних институција и организација у унапређењу области предузетништва и привреде уопште у Србији.

Цитатима Линде Бери ,,очекуј неочекивано, и кад год је могуће, буди неочекивана“ и Роузмери Бар ,,оно што жене морају да науче је да им нико неће дати снагу – снага се мора уграбити“, др Мирјана Крањац започела је излагање о подршци коју Покрајинска влада и Секретаријат кроз своје програме активне политике запошљавања пружа запошљавању и самозапошљавању жена са високим образовањем.

,,Потребно је покренути се и схватити сопствени капацитет, таленат и могућности“, рекла је др Крањац и истакла статистику тренутног стања у Војводини у области запошљавања: ,,У периоду од 2010. до 2015. године, у Покрајини је запослено самозапошљавањем 2.847 особа, а запослено 8.240 незапослених лица. Самозапослених жена ке свега 5,9 одсто, односно запослено 3,4 одсто од укупног броја запослених у овом периоду. Данас је 7,6 одсто незапослених са високом стручном спремом, од чега је 5 одсто жена. Посматрајући све аналитичке показатеље, жене су данас све равноправније у борби за радно место, а евидентан је и раст самозапослених жена. Ипак, свима је неопходно менторство, едукација, стицање нових знања и вештина, а најзначајнија неопходност је повезаност са светом науке, тачније са универзитетима, који би морали бити отворенији за предузетнике“, нагласила је др Крањац.  

Међу истакнутим предавачима су и маст. екон. Гордана Лазаревић из Европског покрета у Србији која је изнела презентацију под називом „Жене у управљању предузећа-судар са стакленим зидом“, док је проф Фуада Станковић, прва шефица UNESCO катедре за студије предузетништва Универзитета у Новом Саду и председница Европског покрета у Србији Нови Сад, овом приликом говорила о инвестирању у људе и вештине у предузетништву, што представља кључ за јачање ове значајне привредне гране. Мр Јана Забунов, директорка, Академије женског предузетништва  је поред улоге организатора имала и улогу предавача, представивши рад Академије кроз деценију постојања.

Део конференције је био посвећен и тзв. „еlevator speech“ програму, односно презентацијама бизнис идеја од стране будућих младих предузетница.

April 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates