Мирослав Васин: Развој путне инфраструктуре подразумева већу безбедност у саобраћају у АП Војводини

 

Након успешно окончаног Конкурса за унапређење саобраћајне инфраструктуре, Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова доделио је 20 милиона динара за 15 локалних самоуправа, са циљем да се повећа безбедност учесника у саобраћају, смањи број саобраћајних незгода и развије бициклистички саобраћај у насељеним местима у АП Војводини.

Тим поводом, потпредседник Покрајинске владе АП Војводине и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин уручио је данас уговоре корисницима средстава, председницима и представницима 15 локалних самоуправа, које ће својим пројектима иста усмерити за унапређење развоја саобраћаја и путне инфраструктуре. Секретаријат је реализовао овај конкурс у оквиру програмске активности ,,Развој саобраћаја и путне инфраструктуре у Аутономној покрајини Војводини“.

Мирослав Васин је истакао да је данашње уручење уговора корисницима средстава једна у низу активности Секретаријата за привреду, намењена пружању подршке и помоћи локалним самоуправама у АП Војводини. ,,Наставља се добра пракса која се примењује од 2007. године до данас. У поменутом периоду Секретаријат је издвојио 600 милиона динара за повећање безбедности у саобраћају, кроз финансирање изградње раскрсница, саобраћајне инфраструктуре, изградњу бициклистичких стаза, измештање аутобуских стајалишта, израде пројектно-техничке документације за разне инфраструктурне пројекте. У последње 4 године, Секретаријат је за ове намене издвојио 165 милиона динара. Према структури усмерених средстава путем овог конкурса, суфинансирано је 7 пројеката који подразумевају 15 локација из области повећања безбедности саобраћаја у зони школа и предшколсих установа, потом 5 пројеката за изградњу бициклистичких стаза, 2 пројекта измештања аутобуских стајалишта са коловоза и израда пројектно-техничке документације за изградњу раскрснице са кружним током саобраћаја“, рекао је Васин.

Свечаном уручењу уговора присуствовао је и заменик покрајинског секретара Балинт Јухас, који је овим путем нагласио да локалне самоуправе сваке године издвајају значајна буџетска средства за кључне инфраструктурне пројекте, што потврђује друштвену одговорност и професионалност у раду. ,,У свакој локалној самоуправи на територији АП Војводине је у протеклих 10 година знатно унапређена безбедност саобраћаја. Када је у Секретаријату креиран овај конкурс, полазна тачка је била саобраћајна статистика. Тачније, према подацима Агенције за безбедност саобраћаја у 2014. години у АП Војводини, у саобраћајним незгодама настрадало је 330 деце, док је у истом периоду број настрадалих бициклиста износио је 320“, рекао је Јухас и додао да је, имајући у виду ове податке, посебан акценат у конкурсима које Секретаријат за привреду расписује из области саобраћаја, дат реализацији пројеката повећања нивоа безбедности најугроженијих категорија учесника у саобраћају, како би се возачи моторних возила упозорили на критична места на путевима који пролазе у зонама школа и предшколских установа.

Приоритет Секретаријата били су и пројекти изградње бициклистичких стаза у циљу афирмације овог вида превоза и повећања безбедности бициклиста који су, такође, веома угрожена категорија учесника у саобраћају. Поред наведених намена реализовани су и пројекти измештања аутобуских стајалишта са коловоза и изградње раскрсница са кружним током саобраћаја, као мере које значајно доприносе повећању безбедности саобраћаја и унапређују његову функционалност.

April 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates