Обука за брачне парове o основама органске производње – шанса за економско оснаживање

Након успешно завршеног Конкурса за доделу бесповратних средстава брачним паровима на територији АП Војводине за куповину сеоских кућа сą окућницом, 115 породица добило је прилику да самостално започне свој живот на селу. Као наставакподстицајних мера покрајинских институција којима се унапређује економски положај жена и мушкараца и подстиче развој руралних средина, Завод за равноправност полова осмислио је едукативни програм „Основе органске пољопривреде – Шанса за многе” у намери да допринесе квалитету живота брачних парова на селу и унапреди економски положај жена и мушкараца.

Обука ,,Основе органске пољопривреде – шанса за многе" ослања се на стратешки програм Покрајинске владе о ревитализацији војвођанских села и шири перспективу за јачање економског потенцијала руралних средина и повратка младих на село. У протекле три године више од 1000 жена и мушкараца у Војводини прошло је едукацију о органској пољопривреди за производњу здравствено безбедне хране, пре свега за своје породице, а онда и за тржиште.

Мирослав Васин је рекао да се наставља започет процес ревитализације села у Војводини и да учесници конкурса имају прилику да започну нову причу у својим животима, а која је везана за село и могућности које пружа сеоска средина, у нади да ћете сопствене идеје и замисли претворити у стварност. ,,Сама реализација конкурса за куповину кућа на селу ипак не сме представљати и почетак и крај, већ мора бити процес који траје. Велик број купљених кућа има и велику окућницу која се може искористити. Производња органске хране је шанса и за додатни приход, али је и пут здраве хране, здравог живота и здраве средине. Гајење органске хране је процес који захтева чисту земљу и технолошка знања. Едукативни центар Нови Сад, јединствен у региону, представља место у ком се спроводи 48 различитих видова обука, а у протеклих неколико година око 4000 особа је преквалификовано и доквалификовано, што им је омогућило да лакше нађу запослење. За један дан, колико траје ова обука, може се сазнати много и могу се изродити жеље за стицањем нових знања“, рекао је Васин.

Укупно 63 полазника и полазница су на овај начин добили шансу да стекну нова знања о основама органске пољопривреде, пластеничкој производњи, креирању био-башта, гајењу лековитог и зачинског биља, органској производњи воћа, контроли и сертификацији у органској пољопривреди, као и о мултифункционалној пољопривреди као економском покретачу домаћинстава на селу. Обуку спроводе стручњаци и инжењери, поједини са Пољопривредног факултета у Новом Саду и Зелене мреже Војводине.

Весна Шијачки је истакла да је данашња обука један од видова стицања практичних знања која се могу применити у сеоским срединама, јер је већина присутних полазника у власништву поседа са великом окућницом, која се на овај начин може успешно искористити. Директорица Завода је рекла да су учесници обуке и власници кућа, партнери у великом пројекту Покрајинске владе, који је имао за циљ чување и ревитализацију војвођанских села.

April 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates