Мирослав Васин и Франц Богович о размени искустава у области руралног развоја и европских фондова

Потредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, примио је делегацију из Словеније, представнике европских институција и организација из области привреде, пољопривреде, обраде и одлагања отпада, као и комуналних делатности. Васин је са чланом Европског парламента, Францом Боговичем о европским фондовима намењеним руралном развоју и могућностима које се отварају разменом искустава и примени примера добре праксе Словеније у АП Војводини.

Састанку су присуствовали и директорица Агенције за регионални развој АП Војводине Вера Челић и заменик директора Срђан Везмар.

Циљ посете делегације из Словеније превасходно јесте размена искустава у погледу руралног развоја и привредног одрживог развоја, унапређење сарадње и умрежавање институција и привреде, као и разговори о будућој политици кохезивних европских фондова.

Позивајући се на свеобухватну квалитетну сарадњу АП Војводине са Словенијом, Мирослав Васин је истакао да је посета словеначке делегације веома значајна за унапређење сарадње и отварање могућности за примену добре праксе реализацијом кључних стратешких, инфраструктурних пројеката по словеначком моделу.

,,Разменом искустава и мишљења, као и сарадњом у погледу коришћења средстава Европске уније намењена руралном развоју, настојаћемо да унапредимо сарадњу Словеније и Србије, односно АП Војводине. Драгоцено искуство земаља чланица би требало примењивати у пракси. Сада имамо приступ значајнијим европским фондовима него што је то био случај, нарочито фондовима намењеним пољопривреди и рураном развоју. Разменом искустава са земљама које су тај пут прошле добијамо и инструкције како да та средстава искористимо. Словенија је земља чији пут следимо, јер су успели да изједначе квалитет живота у граду са селом“, рекао је Васин.

Потпредседник Покрајинске владе је додао да АП Војводину краси посвећеност мултиетничности, јер на малом простору заједно живи 26 националних заједница, што и сама Европа препознаје као драгоценост. Унапређење области родне равноправности и положаја Рома и Ромкиња, као и чињеница да је у Војводини реализовано преко 50 одсто укупних страних инвестиција у Србији, иде у прилог чињеници да је АП Војводина европска регија, која тежи ка усвајању европских вредности, стандарда и норматива. ,,И поред чињенице да је преко 80 одсто реализованих прекограничних пројеката управо из Војводине, постоји бојазан да ће недостатак кадрова који су стручни у писању квалитетних пројеката условити мању искоришћеност средстава из фондова. Из наведених разлога, искуства земаља чланица у региону су драгоцена“.

Делегација из Словеније је тренутно у посети Србији где са представницима развојних агенција и локалних самоуправа разговара о европским фондовима и прекограничној сарадњи. Франц Богович је напоменуо да је рурални развој комплексна област, јер подразумева и аграрни сектор, канализацију, одлагање отпада, електронске комуникације, саобраћајну инфраструктуру, као и значајна улагања у младе привреднике. ,,Става смо да је размена искустава неопходна како би идеју Европске уније разумело што више људи, те да је кроз конкретне пројекте и живе. Када се достигне висок ниво разумевања може се у целости схватити концепт зашто Европска унија“, рекао је Богович.

Франц Богович ће са делегацијом Словеније, након посете Подрињу, посетити и локалне самоуправе у АП Војводини - Ириг и Бачки Петровац.

April 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates