Мирослав Васин о јачању веза студентских организација и Покрајинске владе на студентској конференцији на Андревљу

 

Свечана сала ,,Атријум“ Центра за привредно-технолошки развој ЦЕПТОР на Андревљу, овог викенда окупља све релевантне студентске организације, удружења и студентска гласила, како би учествовали на конференцији под називом ,,Подизање капацитета студентских удружења и студентских гласила на нивоу УНС и АПВ“.

Организатори трибине - Студентска унија Србије, Унија студентских организација Универзитета у Новом Саду, Савезом студената УНС, у сарадњи са Удружењем доктораната, истичу да је циљ конференције, која је само један у низу скупова студената Универзитета у Новом Саду, превасходно подизање капацитета синдикалних и струковних студентских организација и студентских гласила, зарад постизања самоодрживог и функционалног студентског активизма на нивоу Универзитета и АП Војводине. Институционалну подршку стидентским организацијама свесрдно је пружила Покрајинска влада.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин истакао је да су скупови који повезују студенте и на којима се дискутује о њиховим правима и активизму веома значајни, како за саме студентске организације, тако и за читаво друштво, јер су високообразовани млади катализатор друштвених процеса и креатори друштвених вредности.

,,Данас имамо прилику да на конференцији разговарамо са представницима студентских удружења и гласила о томе какав је њихов положај, на који начин је током година функционисала сарадња са Покрајинском владом, те на који начин би та сарадња могла бити интензивирана. Сарадња Универзитета у Новом Саду и Покрајинске владе је изузетна, у многим областима. У погледу спровођења многих активности, Покрајинска влада се значајно ослања и на стручан кадар Универзитета, док сам Универзитет у Покрајинској влади види кључног стратешког институционалног партнера. Могло би се више учинити на мотивисању струдентског удруживања, како би студенти и пре завршетка факултета били укључени у све токове друштва, у креирању стратегија и програма на нивоу Покрајине. На овај начин би имали увид у функционисање институција система. Студентске организације би морале покушати да утичу на чланове и остале студенте како би се обезбедио радни ангажман за дипломце, како би се спречио њихов одлазак из земље“, рекао је Васин.

Васин се овом приликом осврнуо и на улогу Покрајинске владе и Секретаријата у унапређењу услова рада студентских удружења са циљем унапређења предузетничких вештина и унапређења могућности за стицање практичног знања. Он је студенте упознао са чињеницом да Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова спроводи значајне програме запошљавања, попут стручне праксе, приправништва, те да је ангажовање и путем јавних радова један од кључних видова практичне примене стечених знања и вештина.

 С тим у вези, Васин је нагласио да су циљеви којима треба тежити активно учешће студентских организација у креирању стратешких докумената и акционих планова Покрајинске владе, превасходно из области образовања и привреде, као и што боља повезаност студената са Едукативним центром за обуке у професионалним и радним вештинама у Новом Саду, како би искористили све капацитете и неки од 48 програма обуке које тај центар спроводи.

председник Студентске уније Србије, Никола Срдић

Организатори конференције су става да се адекватном мотивацијом студенти, па чак и средњошколсци, којима тек предстоји упис на студије, могу квалитетно и продуктивно удруживати или, пак, укључити у постојеће асоцијације, како би се ојачао заједнички дух и интензивирала борба за што ефикасније остваривање права студената на универзитетима.

председник Савеза студената УНС, Иван Станић

У оквиру првог дана конференције, учесницима се обратио и покрајински секретар за науку и технолошки развој Владимир Павлов.

Првог дана конференције, учесници су се упознали са удружењима и редакцијама студентских гласила, а одржано је и неколико практичних предавања и радионица.

April 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates