Мирослав Васин позвао привреднике из Ломбардије да инвестирају у Војводини

 

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин борави у Италији у оквиру наставка сарадње између АП Војводине и италијанске регије Ломбардија, успостављене током посете председника Покрајинске владе, др Бојана Пајтића и одржавања светске изложбе EXPO 2015 у Милану, на којој су војвођанске институције, предузећа и установе представиле привредне, туристичке и развојне потенцијале као и могућности за сарадњу са различитим регионима. Том приликом потписан је и Меморандум о сарадњи између Ломбардије, најразвијеније италијанске регије и једне од четири најразвијеније у Европи, и АП Војводине, коју угледни британски „Фајненшел тајмс“ сврстава у сам врх најзначајнијих европских регија у привлачењу страних инвестиција.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар Мирослав Васин разговарао је са секретарком за међународну сарадњу Ломбардије, Франческом Брианзом о сарадњи у области привреде, посебно о могућностима улагања у АП Војводину и позвао привреднике из Ломбардије да инвестирају у Војводину.

Васин је истакао да су и Војводина и Ломбардија најразвијенији региони у својим земљама који значајно доприносе стварању друштвеног бруто производа. Он је подсетио да у Војводини послује 39 италијанских компанија које запошљавају око 8.500 радника, те да су инвестциона улагања у ове компаније око 700 милиона евра.

,,Очекујем да ће се тренд италијанских инвестиција у Војводину наставити и у наредном периоду, посебно и због тога што је Војводина и ове године проглашена за седму најбољу регију за инвестиције од стране угледног „ Фајненшел тајмса“", казао је Васин и додао да се више од 40 одсто свих страних улагања у Србији налази у Војводини.

Значајна сарадња у области привреде са регијом Ломбардија остварује се у оквиру Асоцијације Европских привредника –Италија (AIME), чији је генерални секретар, Ђани Лучхина (Gianni Lucchina) изразио задовољство што се у Војводини оснива представништво AIME – Асоцијације европских привредника – Србија, као и Инфо центар Војводина, који су намењени привредницима оба региона.

Приликом разговора у округу Варезе који је део Ломбардије, прецизирано је да су пољопривреда, текстилна и металска индустрија, ИТ сектор, као и култура – области у којој компаније и институције из два региона могу да остваре значајнију сарадњу.

У Варезеу је одржана презентација ВИП фонда о могућностима и предностима улагања у Војводини, на којој су присуствовали привредници из те провинције.

У разговорима у регији Ломбардија учествовали су и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић и директор Фонда „Европски послови“ Синиша Лазић.

January 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates