Здружена мисија за ефикасну реализацију пројекта ,,зелена стаза“ на месту некадашње пруге Петроварадин - Беочин

 

Нови Сад, 6. октобар 2021. -  Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, и државни секретар у Министарству грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре Владе Републике Србије, Енес Бухић, одржали су данас конференцију за медије на којој су представљене појединости у вези пројекта од заједничког интереса.

Реч је о изради пројектно – техничке документације у оквиру поступка реализације пројекта и имплементације пројектних активности на коридору некадашње пруге Петроварадин – Беочин, дужине 17,5 километара, која је предвиђена као подручје посебне намене, тачније туристички правац под називом ,,зелена стаза“.

За овај правац од 17,5 километара је исказано интересовање за претварање пружне деонице у ,,зелену стазу“ за пешаке и бициклисте.

,,Данас говоримо о једном од резултата заједничког рада Покрајинске владе и Владе Републике Србије. Формирана је радна група са циљем реализације важног пројекта изградње зелене стазе, као опште усвојеном појму, а са циљем да се што више развија цикло туризам, као један од посебних видова туризма, коме Секретаријат придаје посебан значај. Биће расписана јавна набавка за израду документације за ову стазу и по завршетку исте имаћемо представу о трошковима за извођење радова, а потом ће се утврдити свачији удео у изградњи стазе. Овај заједнички подухват јасно показује да синергија две владе даје одличне резултате“, рекао је покрајински секретар.

Иванишевић је додао да ће, као саставни део данашње теме, у наредном периоду бити представљена и мобилна апликација намењена бициклистима на територији Фрушке горе, као резултат мапирања бициклистичких и пешачких стаза дужине око 250 километара на територији Фрушке горе. 

,,Ово јесте опсежан пројекат и веома продуктиван, с обзиром да је чак и у време короне преко 17.000 цикло туриста било присутно у нашој земљи, а пошто се налазимо на европској рути три важне бициклистичке стазе, хоћемо да обогатимо и туристичку понуду покрајине“, рекао је Иванишевић.

Државни секретар, Енес Бухић, је истакао да су издвојена средства за пројектно – техничку документацију ,,зеленој стази“, а то је исход сарадње више министарстава у Републичкој влади, те да је веома важно да се настави даље улагање у инфраструктуру. 

Покрајински секретаријат за привреду и туризам, а у оквиру поменутог пројекта, посебно у домену привреде, планира да се у наредној години фокусира на енергетску ефикасност, што ће бити формулисано као посебан критеријум за привреднике који конкуришу на средства, посебно за набавку машина и опреме. Секретаријат ће својом програмском политиком настојати да утиче и на унапређење и подстицај домаће производње на територији АП Војводине, попут производње домаћих бицикала.

October 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates