Седма ткачка колонија у Стапару - омаж уметничким и старим занатима

 

 Сомбор/Стапар, 22. септембар 2021. - Отворена седма по реду ткачка колонија, колонија уметничких и старих заната у Дому културе у Стапару, у организацији Ерно мреже, у сарадњи са НАЛЕД-ом и Удружењем жена ,,Стапарска ружа. Подршку и покровитељство пружили су Град Сомбор, Покрајински секретаријат за привреду и туризам и Министарство трговине, туризма и телекомуникација, као и Амбасада Сједињених Америчких Држава.

Стапар је и ове године домаћин свим учесницима и еминентним посетиоцима, при чему домаћини и организатори поручују да је ћилимарство и ове колоније постало традиција и у Војводини.

Према речима оргнаизатора, колоније се организују у славу стапарског ћилима чијој лепоти није одолео ни принц Чарлс кадa је пре неколико година био у посети Србији.

Ови ћилими се издвајају по венцима цвећа и ружа које су веште стапарске ткаље подигле на ниво народне уметности. Златно доба стапарског ћилимарства трајало до прве половине двадесетог века кад је Стапар важио за најпознатији центар ћилимарства у Бачкој. Стапарски ћилим је 2016. године као угрожено културно добро, уписан на Националну листу нематеријалног културног наслеђа.

Удружење Стапарска ружа у партнерству с удружењима из Оџака и Сомбора окупљеним у Етно мрежи и уз подршку града Сомбора посвећено раде на очувању и оживљавању овог елемента кроз израду комада са препознатљивим мотивом.  

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, учествовао је на отварању колоније, говоривши о подршци, мерама и бројним активностима Секретаријата усмереним ка уметничким и старим занатима, као и ка женском активитету и женском предузетништву.

Иванишевић је позвао све учеснике и оне који се препознају у мерама подршке Секретаријата да конкуришу на актуелне конкурсе у области женског предузетништва и других конкурса који су недавно расписани.

Учесница данашње манифестације била је и министар трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић, која је истакла да је ткачка колонија још једна од манифестација којом се велича традиција и наше наслеђе, те оно што нашу земљу чини јединстваном, док се кроз очување културног наслеђа доприноси промовисању Србије, а посебно сектора туризма.

Према речима градоначелника Града Сомбора, Антонија Ратковића, ревитализација стапарског ћилима потекла је од идеје да се традиција отргне од заборава и изнедрена је посебна, сада већ традиционална манифестација.

,,Прича о очувању умећа стварања једног мотива повезала је два града, Сомбор и Пирот, као и руралне занатлије са државним званичницима. Лепота ових ручних радова окупила нас је у Стапару и доказала своју вредност, а сами радови су постали део протоколарних поклона како Града Сомбора, тако и званичника широм Србије", истакао је градоначелник Ратковић.

У овогодишњој колонији уведена је новина, тачније традиционална колонија пустовања обогаћена је додатним техникама попут златовеза, пустовања, плетења и израде чипке. Данас су се окупиле најбоље ткаље, везиље, пустерке и плетиље из Стапара, Сомбора, Оџака, Инђије, Лознице, Панчева, Сремске Митровице, Великог Градишта, и Беле Паланке, а међу њима је и један изузетно талентован момак из Сокобање, као и многи основци из Стапара који учествују и чувају наслеђе свог места.

October 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates