Покрајински секретари Ненад Иванишевић и Чедомир Божић у посети насељу Чуруг: Место које обилује верским и туристичким потенцијалима

Жабаљ/Чуруг, 15. јул 2021. - Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, посетио је насељено место Чуруг и његова верска обележја и туристичке потенцијале. Том приликом, разговарао је са председником Општине Жабаљ, Урошем Радановићем. Обиласку Чуруга присуствовао је и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Чедомир Божић.

Иванишевић и Божић су овом приликом посетили Српску православну цркву Вазнесења Господњег у Чуругу, подигнуту 1862. године, чувену цркву у центру овог места.

Изграђена као једнобродна неокласицистичка грађевина монументалних размера, Црква Вазнесења Господњег у Чуругу представља споменик културе од изузетног значаја. Ово здање красе просторне концепције са наглашеним певничким трансептом, припратом и западним прочељем које надвисују три торња, од којих је средишњи највиши, при чему је склад хоризонталне и вертикалне поделе потпун. Иконостас ове Цркве изграђен је од белог мермера, пројектован од стране Михаила Валтровића, који је осликао Ђорђе Крстић крајем деветнаестог века.
 
Изградњом Цркве реализована је идеја ствараоца о националној уметности, која представља изузетну синергију која осликава традицију са једне и модерна европска струјања са друге стране. Она је позната и по чувеном звону које носи назив ,,Велико контра ГЕ" тешком близу 5 тона.

Покрајински секретар Иванишевић је истакао да су туристички потенцијали ове јужнобачке општине бројни, те да место Чуруг није изузетак са својим верским објектима, винаријама, сеоским домаћинствима, а у непосредној близини Бисерног острва и мртваје.

,,Задовољство је бити међу пријатељима и захвалан сам на позиву да спознам шта су све потенцијали ове општине и њеног насељеног места Чуруг. Оно што је евидентно јесте развој верског туризма, а Црква Вазнесења Господњег би требало да буде на мапи верског туризма који развијамо као посбену грану туризма. Разговарали смо о потенцијалима развоја и других видова туризма, са посеббним освртом на циклотуризам, који је овде веома заступљен.“, рекао је Иванишевић, додавши да је неопходно у погледу циклотуризма радити на што ефикаснијем повезивању бициклистичких рута.

Он је додао и да се у погледу заједничких активности ресора Секретаријата за привреду и Секретријата за пољопривреду посебно издваја заједничко пружање подршке винском и гастро туризму.

,,Данашња посета, пре свега храму Вазнесења Господњег, као и сама сарадња секретара за привреду и туризам са директором Туристичке организације општине Жабаљ, Маријом Чупић, усмерена је као јачању и промоцији верског туризма како на територији општине Жабаљ тако и широм Војводине. Секретаријат за пољопривреду је недавно завршио конкурс где је додељено 50 милиона динара нашим винарима и произвођачима ракије“, истакао је Божић, нагласивши да би овакав вид међусекторске садарње требало да допринесе јачању и капацитета у области винарства и руралног туризма, који се наслања на пољопривреду.

Покрајински секретари су овом приликом посетили и домаћинство Ботић у Чуругу, чија винарија представља део регионалног бренда Бачке, у чурушком потисју, где ова породица обрађује винограде најбољих винских сорти већ пуне три деценије. Сва вина винарије Ботић су добитници високих признања о квалитету на домаћим и међународним смотрама вина.

Председник општине Жабаљ, Урош Радановић, је навео да постоји изузетна сарадња између покрајинских секретаријата и ове општине. Радановић је рекао да велик број пољопривредних газдинстава на територији Жабља производи храну и пиће, што привлачи туристе, али да постоји потреба да се њихов ниво производње и производни капацитети унапреде и повећају, како би се и сами производи изузетног квалитета пласирали на друга тржишта.

September 2022
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates