Иванишевић: Новим подстицајем за старе и уметничке занате утичемо на укупан развој предузетништва у Војводини

 

Нови Сад, 7. јул 2021. – Јавни конкурс за доделу бесповратних средстава за субвенционисање развоја и ревитализације послова који се сматрају уметничким и старим занатима, односно пословима домаће радиности у 2021. години, расписан је данас и трајаће петнаест дана. Тим поводом, покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, известио је јавност о појединостима овог конкурса, који је од изузетне важности за очување историје, традиције и културолошких особености у Војводини, а кроз занатство.

Конкурс је намењен предузетницима, микро и малим правним лицима, а средства су намењена за набавку опреме или репроматеријала.

Покрајински секретаријат на овај начин додељује пет милиона динара бесповратно ради унапређења и очувања процеса производње, на начин који не угрожава традиционалну технологију карактеристичну за уметнички, односно стари занат или посао домаће радиности. Циљ опредељења средстава за ову намену јесте повећање конкурентности, а тиме и унапређење области предузетништва и привредне климе у Војводини.

Покрајински секретар Иванишевић истиче да традиционални занат означава вештину, нарочито ручног рада, професију која подразумева целокупан процес израде уникатних производа и пружања услуга, као и употребу природних материјала у процесу производње, уз коришћење претежно једноставних алата.

,,Данас расписујемо конкурс који осликава оно што јесте Војводина – богатство различитости, богатство традитиције коју би требало чувати и којој је потребно помоћи. Субвенционисаћемо набавку опреме, али и репроматеријал, како бисмо подржали што већи број предузетница и предузетника који се баве старим и традиционалним занатима. Кроз овај конкурс ћемо тежити ка томе да помогнемо очување старих заната, нарочито у сеоским срединама. Посебно ће се вредновати и жене предузетнице и они који долазе из локалних самоуправа које су недовољно развијене, што, наравно не искључује учешће свих који се баве занатством у Војводини“, рекао је Иванишевић, додавши да разноликост старих заната овог поднебља осликава и различитост култура у Војводини.

Иванишевић је подсетио да је у последњих седам месеци Секретаријат за привреду пласирао око 300 милиона динара директне помоћи привреди и за подизање туристичких потенцијала и капацитета на територији Војводине.

Приликом конкурисања за опрему, узимаће се у обзир професионална производна опрема у складу са делатношћу привредног субјекта, док се под набавком репроматеријала подразумевају сировине и полупрерађевина које би  требало прерадити или дорадити до коначног производа.

Субвенционисани износ који се одобрава за опрему је у висини од најмање 100.000 до највише 250.000 динара, а за репроматеријал у опсегу од 80.000 до 200.000 динара. Средства се одобравају у висини до 100 одсто од куповне вредности са ПДВ-ом.

Потребно је истаћи и да привредна друштва и предузетници који се пријављују на овај конкурс, би требало да буду уписани у регистар Агенције за привредне регистре и то најкасније до 31. децембра 2019. године, да имају активан статус и да су разврстана на микро или мала правна лица.

Конкурс за старе и уметничке занате је објављен на веб сајту Секретаријата и отворен је до 22. јула 2021. године.

November 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates