Секретар Иванишевић обишао радове на унутрашњим просторијама и спомен соби у Карловачкој Богословији

Сремски Карловци, 5. јул 2021. - Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, посетио је Богословију ,,Свети Арсеније Сремац" у Сремским Карловцима. Секретар Иванишевић и ректор Богословије, протојереј мр Јован Милановић, обишли су радове на уређењу ентеријера овог значајног културно-историјског и духовног здања, за који је Покрајински секретаријат за привреду и туризам путем јавног конкурса намењеног недобитним организацијама са територије АП Војводине од значаја за развој туристичког потенцијала, доделио око 4 милиона динара.

Адаптација унутрашњих просторија и посебно ,,спомен собе" са аутентичним скамијама и раритетним предметима из деветнаестог века, јесте детаљ који ће сврстати Богословију ,,Свети Арсеније Сремац" у понуду културног и верског туризма у Сремским Карловцима. Спомен соба ће бити опремљена и савременом технолошком опремом.

Сам пројекат и иницијатива за обновом овог здања и њеног наслеђа проистекла је из потребе да се и сама Богословија постави на туристичку мапу и понуду Сремских Карловаца, као још један у низу објеката од изузетне важности за културу, образовање, религију, те историјско и туристичко добро нашег народа и овог поднебља, за што бољи приказ сачуваног материјала посетиоцима.

Обилазећи радове, секретар Иванишевић је истакао да је од изузетне важности улагати у верски туризам, а кроз обнову и адаптацију објеката од значаја и њихову имплементацију у туристичке токове и у оквиру туристичких мапа. Он је додао да се овим континуирано ради на очувању културно-историјских знаменитости, објеката и наслеђа овог поднебља, те на подизању свести посетилаца о чињеници да је верски туризам веома значајан, за који постоји велико интересовање, али и да је неопходно обнављати и унапређивати његову инфраструктуру. Поред тога, оваквим приступом стварају се нови модели представљања наслеђа и јачање доживљаја посетилаца.

Карловачка Богословија представља драгуљ не само Сремских Карловаца, већ и читаве Републике Србије и региона, стога је неопходно радити на очувању њеног материјалног и нематеријалног културног наслеђа, кроз поменуту адаптацију унутрашњих просторија, као и рестаурацију предмета и списа од историјске и духовне важности. Увођењем нових технологија и дигитализације планира се креирање свеобухватне електронске базе Богословије, како би се иста безбедно понудила широј јавности.

Обиласку Богословије и радова који су у току, присуствовао је и помоћник покрајинског секретара за област туризма, Милан Јарић, и директор Фонда ,, Европски послови", Александар Симурдић.

October 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates