У Привредној комори Војводине одржан скуп под називом „Мала и средња предузећа у фокусу“

 

Нови Сад,  25. јун 2021. – У Привредној комори Војводине данас је одржан стручни скуп под називом „Мала и средња предузећа у фокусу“, који је Привредна комора Војводине организовала у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за привреду и туризам, Европском предузетничком мрежом и ЕУ Инфо Поинтом из Новог Сада. 

Скуп је организован уоћи обележавања светског дана микро, малих и средњих предузећа, који је Генерална скупштина Уједињених Нација означила за 27. јун. 

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, истакао је да су микро и мала предузећа у фокусу Секретаријата, те да је захваљујући одлуци о повећању буџета, Секретаријат за привреду и туризам успео да у првој половини ове године пласира преко 300 милиона динара као директну помоћ  микро и малим предузећима у области туризма, као и у области других привредних грана.

,,Издвојено је 120 милиона динара за подизање туристичких капацитета а остатак средстава је уложен за набавку нове опреме, нових машина, као и за субвенције за набавку репроматеријала. Посебно нас радује да смо имали преко 2.000 апликација, што управо показује да су микро и мала предузећа успела да прођу кризни период“, рекао је Иванишевић.

Он је додао да су управо због интересовања за улагање и развој расписани конкурси из области запошљавања у износу од 42 милиона динара где се очекује око 200 новозапослених. Најављени су и нови конкурси Покрајинског секретараијата за привреду и туризам и то у дугој половини јула текуће године. Иванишевић је најавио расписивање новог конкурса за подршку старим и традиционалним занатима, а то су управо микро и мали предузетници. 

Секретар Иванишевић је најавио и да се до краја лета очекује објава конкурса за посебну подршку женском предузетништву. 

Председник Привредне коморе Војводине, Бошко Вучуревић, истакао је да је Привредна комора место окупљања привредника  и да је нарочито  важно  да се говори о малим и средњим предузећима. Колики је њихов значај за привреду АПВ  најбоље показује чињеница да је у 2020. години било регистровано 28.615 привредних друштава, од тога њих 84, 8 одсто сврстано је у микро предузећа, затим 11, 8 одсто су мала, док је свега 2, 8 одсто средњих предузећа. То јесте  слика која представља снажну економску снагу и управо је зато важно да сви они  разговарају са представницима надлежних институција. 

,,Пажљивом анализом сектора МСП и предузетника може се закључити да је овај сегмент укупне привреде све значајнији у свом учешћу у привредној структури, као и да континуирано увећава свој утицај на формирање бруто додате вредности и оствареног промета и, што је веома битно, изразито је извозно орјентисан“, истакао је Вучуревић.

Марија Станчу Миросављев из Европске предузетничке мреже, коју чини преко 60 земаља света, истакла је да Европска предузетничка мрежа готово свакодневно има у фокусу мала и средња предузећа. Мрежа им пружа континуирану подршку, а посебно онима који имају амбицију да итернационализују своје пословање. 

У видео поруци скуп је поздравио и Мартин Клауке из Сектора за управљање пројектима Делегације ЕУ у Републици Србији.  

October 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates