Покрајински секретар др Ненад Иванишевић члан делегације Покрајинске владе у Египту: Потписано Писмо о намерама између Гуверната Александрије и АП Војводине

Александрија, 23. мај 2021. - Председник Покрајинске владе Игор Мировић и гувернер Александрије Мухамед Тахер ел Шариф потписали су данас у Египту Писмо о намерама о успостављању институционалне сарадње између Гуверната Александрије и АП Војводине. Потписници су истакли да је овај документ изузетно важан јер ће бити основ за реализацију и промовисање институција и, посебно, привредне сарадње.

Акценат ће бити, како је истакнуто, на развоју трговине, пре свега у прехрамбеној индустрији, затим у области пољопривреде и коришћењу дигиталних технологија, саобраћаја, образовања, културе, туризма, као и у другим областима од обостраног интереса, у складу с међународним споразумима које су закључиле Република Србија и Арапска Република Египат.

Гувернат Александрија један је од највећих региона у Египту, а град Александрија један од најзначајнијих трговинских, туристичких и логистичких центара.

Потписивању Писма о намерама присуствовали су и амбасадор Републике Србије у Арапској Републици Египат Југослав Вукадиновић, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за здравство проф. др Зоран Гојковић, покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић и председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић.

Дана 24. маја 2021. председник Покрајинске владе Игор Мировић присуствовао је у Александрији, у Арапској Републици Египат, потписивању Споразума о сарадњи између Привредне коморе Војводине и Привредне коморе Александрије. 

Реч је о документу који ће допринети интензивнијем развоју сарадње и бољем повезивању привредника АП Војводине и Александрије.

Споразум су потписали председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић и председник Привредне коморе Александрије Ахмед ел Вакил.

Секретар Иванишевић, члан делегације Покрајинске владе у Египту, присуствовао је састанку у Привредној комори Александрије где су представљени потенцијали АП Војводине.

Египат увози 12 милиона тона кукуруза годишње за потребе свог тржишта од 105 милиона људи. Привредни потенцијали су огромни имајући у виду обим размене Египта и Србије који је мањи од 100 милиона долара.

За уторак је најављен састанак делегације са министром за туризам и антиквитете, Kалидом ел Енанијем у Каиру.

У Каиру, 25. маја 2021. председник Покрајинске владе Игор Мировић и министар туризма и антиквитета Арапске Републике Египат Калид ел Енани састали су се и разговарали о сарадњи у областима културе и туризма.

Састанку су присуствовали и амбасадор Републике Србије у Арапској Републици Египат Југослав Вукадиновић, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за здравство проф. др Зоран Гојковић и покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић.

Како је истакнуто на састанку, Србија и Египат су две земље са дугом традицијом пријатељства и сарадње у свим областима.

„Информисао сам министра Ел Енанија да је Србија постигла велики успех у борби против ковида и да у другу половину године улазимо са већим оптимизмом. Египат планира да у кратком року вакцинише најмање милион запослених у туристичкој привреди, посебно у областима где долазе и српски туристи“, рекао је Мировић.

Председник је представио и потенцијале туристичке привреде и пољопривреде, имајућу у виду огромно тржиште Египта.

October 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates