Писмом о намерама између Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и немачког ГИЗ-а до лакшег запошљавања људи из осетљивих група

 

Нови Сад, 17. мај 2021. - Писмо о намерама између програма Немачке развојне сарадње ,,Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији'' који спроводи Немачка међународна организација за сарадњу ГИЗ и Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, свечано је потписан данас у Покрајинској влади и праћен је уручењем сертификата корисницима овог програма.

Данас је потписан и Меморандум о сарадњи између поменутог Програма ГИЗ-а и Канцеларије за Инклузију Рома АП Војводине.  

Програм Немачке развојне сарадње „Инклузија Рома и других маргинализованиг група у Србији“ се спроводи у партнерству са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог, док потписани документи имају за циљ да олакшају спровођење мера за запошљавање Рома и Ромкиња, повратника и других осетљивих група на територији АП Војводине, као и унапређење локалних институционалних оквира, механизама и услуга у области социјалног укључивања осетљивих група. На територији Републике Србије је преко 2.000 успешних корисника овог Програма.

Потписници су истакли су да су поменути документи у складу са националном Стратегијом за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2016. до 2025. године и да је од кључне важности оснаживање рањивих категорија, како би користили расположиве механизме запошљавања.

,,Питање инклузије, подршке и пружања помоћи припадницима ромске заједнице јесте питање за целокупно друштво које уме да изнађе механизме помоћи и сарадње са оним институцијама и организацијама које заједничким капацитетима могу да пруже адекватан одговор и подршку. Потребно је радити на изградњи и одржању система који рањиве категорије становништва неће маргинализовати, већ им омогућити равноправан статус и једнаке могућности у свим сферама друштва, а поготово у области запошљавања и образовања“, истакао је др Ненад Иванишевић, покрајински секретар за привреду и туризам, додавши како су Роми и Ромкиње и друге рањиве категорије овим програмом део система и тржишта рада, што представља једини начин да се пружи заједничка помоћ и подршке онима којима је потребно.

Он је позвао кориснике овог програма да конкуришу на мере подршке запошљавању које је расписао Секретаријат за привреду, односно на конкурсе који су у току.

Стручне обуке Едукативног центра за обуке у професионалним и радним вештинама Нови Сад, превасходно, занатске профиле je 2019. године завршило више од 60 полазника, а током априла ове године овом стручном усавршавању се прикључило још 44 полазника из осетљивих група.

Директор Едукативног центра за, Александар Н. Ашоња, рекао је да су обуке трајале три месеца и да су спровођене у сарадњи са Удружењем ромских студената, као важним партнером који је водио процес информисања и увођења корисника у меру стручних обука и који им је пружао и менторску подршку.

Учесници данашње свечаности су и државни секретар Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Нинослав Јовановић, в.д. директора Канцеларије за инклузију Рома АП Војводине, Љиљана Михајловић, као и вођа програма за инклузију Рома и других маргинализованих група, Александра Димић – Угринај, која је уједно била и потписник оба документа.

October 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates