Отварајућа конференција пројекта „Заједнички развој прекограничне мреже бициклистичких стаза којa има приступ природи“ – EcoBikeNet

 

Нови Сад, 11. мај 2021. – У Привредној комори Војводине данас је одржана Отварајућа конференција пројекта под називом „Заједнички развој прекограничне мреже бициклистичких стаза којa има приступ природи“ – Ekobikenet. 

Водећи партнер на пројекту је Покрајински секретаријат за привреду и туризам, а партнери су Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине и НИФ компанија за развој националне инфраструктуре - пројектни партнер из Мађарске. 

Пројекат је започео 1. децембра 2020 године и трајаће 18 месеци, са укупним буџетом од 353.735,70 евра, а реализује се у оквиру трећег позива Интерег – ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија.

У својству представника водећег парнтера на пројекту, покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, истакао је да је идеја развоја циклотуризма, односно туризма намењеног посетиоцима који туристички пролазе Европу на бициклу веома значајна.

,,Говоримо о безмало 18.000 туриста у периоду пре пандемије који су прошли кроз Војводину бициклом. У будућем периоду, заједно са другим секретаријатима, ћемо настојати да помогнемо још више ову идеју и нове гране туризма, као и друге идеје које ће довести што већи број туриста у Војводин . Ова бициклистичка стаза познатија као ,,Најбоље на Истоку“ креће од Норвешке, па све до Грчке, дуга је преко 6.000 километара и генерише значајан број туриста“, рекао је Иванишевић, додавши да је идеја Покрајинске владе и Секретаријата за привреду да се у Војводини развијају сви видови туризма. 

,,Партнери смо на једном пројекту који је веома битан за развој и наше привреде и туризма, али и показатељ постојећих и развоја потенцијала животне средине наше земље, јер ће предвиђена бициклистичка траса пролазити добрим делом кроз нашу земљу. Она обухвата велики број земаља, што значи да ће сви туристи вољни да возе бицикл моћи да преноће на појединим локацијама и моћи да виде шта то Србија нуди. Пројекат је базиран на остварењу основног услова, што подразумева пројектно техничку документацију, којом ће се остварити услов за почетак изградње те стазе“, рекла је Бранкица Табак, подсекретарка Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине.

Појединости о самом пројекту представили су менаџер пројекта Милан Иличић, из Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, као и Лоранд Вигх из Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине.

Пројекат  ,,EcoBikeNet“ се односи  на израду одговарајуће пројектно-техничке документације за изградњу бициклистичке стазе и туристичке сигнализације ка заштићеним подручјима на делу руте Еуровело 11, као предуслов за изградњу бициклистичких стаза кроз Мађарску и Србију на овој рути. Овај коридор дефинише Европска бициклистичка федерација са циљем да повеже север и југ европског континента.

Реализација пројектних задатака представља допринос пројкетних партнера развоју међународног бициклистичког коридора Еуровело 11. Главни циљ овог пројекта значајног како за сам цикло туризам тако и за  промоцију заштићених. С обзиром да рута на деоници која пролази кроз територију Републике Србије је земљана стаза дуж насипа која је у незадовољавајућем стању, пројектном је предвиђена израда неопходне пројектно техничке документације.

Бициклистичке стазе које буду изграђене у оквиру будућих пројеката на основу пројектно техничке документације, као и постављена туристичка сигнализација ка заштићеним подручјима значајно ће допринети промовисању здравијег начина живота, измештање бициклистичког саобраћаја са главних путева на којима се тај саобраћај тренутно одвија, као и развој циклотуризма и екотуризма.

October 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates