Иванишевић о значају дигиталне трансформације предузећа на Инфо данима ,,StarTech“ програма за иновативна предузећа који спроводи НАЛЕД и компанија ,,Philip Morris“ у Србији

 

Нови Сад, 28. април 2021. – Данас је у Великој сали Скупштине АП Војводине одржана конференција, последња у низу у оквиру ,,Инфо дана“ које организује Национална aлијанса за локални економски развој - НАЛЕД, а у вези са програмом који је намењен иновативним предузећима, под називом ,,StarTech“ - кампања за иновације, дигиталну економију и квалитетна радна места.

Учесници данашње конференције су представници јавног и приватног сектора, невладиних организација, кластера, као и предузетници и иноватори. У реализацији инфо дана учествује и локална невладина организација ,,ENECA“ из Ниша.

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, био је учесник данашње конференције која носи назив ,,Милион долара за иновативна предузећа“, а у оквиру панела који је претходио презентацији поменутог програма грантова, те овом приликом говорио о АП Војводини као регионалном центру дигиталне привреде.

,,Ово јесте будућност, посебно када говоримо о социјално одговорним предузећима, јер када удружимо привредни сектор са идејом дигиталне трансформације привреде добијамо очекиван резултат – прихватање идеје о дигиталној трансформацији и псоровођење исте. Пандемија је показала неопходност прилагођавања новонасталим околностима и управо овакви пројекти јесу важни да заједно позовемо што већи број привредних субјеката да узму учешће и користе средства по свим предвиђеним линијама да бисмо после одређеног времена кренемо у разне процесе и за ново време“, рекао је секретар Иванишевић, додавши да су овакви пројекти мост између времена пандемије и времена када је више не буде.

Говорници уводног панела који је претходио самој презентацији кампање, са стручног и искуственог аспекта су се бавили тематским целинама попут отварања перспективе привреди путем дигиталне трансформације и иновативних приступа пословању и значаја технолошког напретка за развој предузећа. Академска заједница је изнела сопствено виђење овог приступа изневши универзитетски аспект поводом иновативне трансформације пословних процеса.

,,StarTech“ програм подршке дигиталној трансформацији малих и средњих предузећа део је трогодишњег пројекта за промоцију иновација и технолошког развоја у Србији који спроводи НАЛЕД уз подршку компаније ,,Philip Morris“, са циљем убрзања раста српских компанија и трансформација традиционалне економије засноване на пољопривреди и производњи ниског степена прераде, у дигиталну, извозно оријентисану економију засновану на знању и иновацијама.

У оквиру пројекта, од 31. марта до 4. јуна 2021. отворен је први годишњи конкурс за подршку иновацијама и дигиталној трансформацији, кроз који предузетници, микро, мала и средња предузећа, као и тимови физичких лица до пет чланова, могу да конкуришу за бесповратна средства у укупној вредности од милион долара, и до хиљаду сати експертске подршке. Подршка се пружа стартап предузећима, иновативним идејама, малим и средњим предузећима за дигиталну трансформацију и за развој иновација са циљем извоза или повећања броја радних места.

Опшриније о самом пројекту, потенцијални апликанти се могу информисати путем startech.org.rs платформе.

Закључак данашње конференције је свакако неопходност оваквог програма и сличних кампања које свакако промовишу Републику Србију и АП Војводину као иновационе дестинације, промовишу стручни и иновативни приступ пословању и потребама домаћег и страног тржишта, јачајући везе између саме науке и привреде.

November 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates