Посета Институту за винарство и виноградарство у Сремским Карловцима у присуству представника Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду

 

Сремски Карловци, 21. април 2021. - Данашњи Департман за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру, као део Пољопривредног факултета у Новом Саду, представља једну од најстаријих научноистраживачких установа у Србији. Настанак Департмана везује се за оснивање Покрајинског завода за виноградарство и винарство 1947. године, са седиштем у Сремским Карловцима, док је за Департман важна и 1956. година када је на две године раније основаном Пољопривредном факултету у Новом Саду формирана катедра за воћарство и виноградарство. 

Интересантан је податак да је до интеграције Института за винарство и виноградарство из Сремских Карловаца и Пољопривредног факултета из Новог Сада дошло давне 1972. године, чиме је Институт постао једна од основних организација факултета. 

Управо су симболика и значај поменутог Института, како за високо образовање, науку, али и привреду и вински и дегустациони  туризам, били повод данашње посете покрајинског секретара за привреду и туризам, др Ненада Иванишевића, у присуству подсекретара, Славољуба Арсенијевића, и помоћника за област туризма, Милана Јарића. Делегацију Секретаријата примио је декан Пољопривредног факултета, Недељко Тица.

Испред Пољопривредног факултета сусрету су присуствовали и проф. др Драгослав Иванишевић директор Департмана за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру, проф. др Лазар Савин продекан за финансије, проф. др Ненад Магазин продекан за развој и сарадњу с привредом, проф. др Мирјана Ђукић Стојчић продекан за наставу.

Департман је данас модерна образовна и научна институција чији резултати научних истраживања у воћарству, виноградарству и хортикултури представљају несагледиву ризницу знања.  

Поред Универзитета, оснивању и опремању Института за виноградарство и винарство допринела је и Покрајинска влада, а сам Институт има за циљ да бједини виноградаре из Србије и региона и тиме прееставља еминентно научно тело које је део не само науке, већ и винске и виноградарске културе ових простора.

Студентима Пољопривредног факултета је омогућено да практични део наставе обављају на огледном добру у Сремским Карловцима, као и у оквиру лабораторија Института.

Истакнуто је и да је у плану изградња Националног института за виноградарство и винарство који ће имати велики значај и где ће на једном месту моћи да се савладају теоретска и практична знања. 

Према њиховим речима, будући институт ће представљати центар у коме ће бити обједињени сви заинтересовани субјекти када су у питању и подстицаји за виноградарску и винарску производњу, снабдевен најсавременијом опремом која ће бити на располагању произвођачима вина.

November 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates