Заједничка седница Социјално-економског савета Републике Србије и Покрајинског социјално-економског савета: о равноправности полова и унапређењу положаја жена на тржишту рада

Нови Сад, 11. март 2021. - Заједничка седница Социјално-економског савета Републике Србије и Покрајинског социјално-економског савета одржана је у Едукативном центру за обуке у професионалним и радним вештинама Нови Сад. Дневни ред седнице подразумевао је две тачке око којих су се окупили сви социјални партнери, а то су друштвени и радни положај жена, уз допуну дневног реда под дефинисаним називом ,,Друштвени и радни положај жена и расправа о иницијативи за ратификацију Конвенције МОР број 190 о укидању насиља и узнемиравања у свету рада“.

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, члан је ПСЕС-а и учесник заједничке седнице, који се у свом обраћању посебно осврнуо на мере и програм подршке које је Секретаријат конципирао и наменио превасходно привредним субјектима, женском и социјалном предузетништву, као пример афирмативне подршке предузетницама и унапређењу њиховог положаја и статуса на територији АП Војводине.

,,Право је време за одржавање овакве заједничке седнице два социјално-економска савета, с обзиром да је ове године две деценије од успостављања социјалног дијалога, чији значај хоћемо да истакнемо. Социјални дијалог је нешто од чега никада нисмо одступали и нити ћемо. Посебна тема, положај женског предузетништва у условима пандемије вируса Covid-19, јесте потакнута осмим мартом - Даном жена, али и политикама Републичке и Покрајинске владе. Равноправност би требало да се подразумева, али, нажалост, то још увек није случај. Заједно ћемо настојати да радимо на томе да равноправност на тржишту рада, али и као општи појам, буде што пре достигнут“, нагласио је секретар Иванишевић, додавши да се на данашњиј заједничкој седници разговарало и о томе како да се на најбољи начин пружи институционални одговори у изазовима у којима се налази привреда, а посебно у којима се налазе предузетници.

Он је подсетио да је буџет Покрајинског секретаријата за привреду, као и других секретаријата у Покрајинској влади, повећани, те је могуће пружити адекватан одговор и подршку у условима пандемије.

Председавајући Покрајинског социјално-економског савета, Владимир Лалошевић, је нагласио да је конвцепт заједничке седнице свакако усмерен ка умрежавању и заједничком разматрању свих кључних питања од значаја за социјалну политику, унапређење социјалног дијалога и повезивање локала са покрајинским нивоом, односно републичким, истичући да је од изузетне важности интензивније радити на хоризонталном и вертикалном дијалогу, са циљем да се побољшају друштвене околности, положај запослених, послодаваца, а самим тим и жена у том систему, што је управо данашња тема.

Према подацима о женском предузетништву којима располаже Унија послодаваца Војводине, а које су изложили на заједничкој седници, током последње две деценије слика се постепено мењала, број женских предузећа је растао, а мењала се и структура самих предузећа, па су се у све већој мери појављивала поред традиционално ,,женских” области и у делатностима које су мање радно интензивне, а највише у сектору услуга. Иако се у овом случају не ради о репрезентативном узорку, уочљив је тренд ранијег уласка у предузетништво него у претходном периоду, виши степен образовања, као и ширење спектра бизниса које жене покрећу и воде, нарочито у области иновативних услуга.

Поред тога, у погледу разлога и мотива да се уђе у предузетништво преовладава жеља за самоостварењем и потреба да се стручно знање и способности искористе у властитом бизнису као и економско оснаживање и увећање зараде.

По другој тачки дневног реда разматрана је иницијатива за ратификацију Конвенције о укидању насиља и узнемиравања у свету рада. Ова конвенција штити раднике и друга лица на тржишту рада, укључујући запослене у складу са дефиницијом у домаћем праву и пракси, као и лица која раде без обзира на њихов уговорни статус, лица која се оспособљавају, међу којима су стажисти и приправници, раднике чији је радни однос престао, волонтере, лица која траже посао и кандидате за радно место, као и остале појединце. Она се примењује на све секторе, без обзира да ли су приватни или јавни и без обзира да ли су део градских или сеоских подручја. 

October 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates