Одржан вебинар поводом Пројекта ,,Одрживи развој за све”

 

Нови Сад, 2. фебруар 2021. – Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, учествовао је данас на вебинару под називом ,,Одрживи развој за све”, који је део пројекта подржаног од стране влада Швајцарске Конфедерације и Савезне Републике Немачке а имплементира се уз помоћ немачке развојне агенције ГИЗ у форми платформе за подстицање и афирмисање друштвеног дијалога на тему одрживог развоја. Циљ овог вебинара је да окупи значајне друштвене актере и институције и и подстакне на дијалог о теми  смањења сиромаштва уопште и посебно у условима пандемије вируса Covid-19.

Пројекат је званично започео 4. марта 2020. године, а Фондација Ана и Владе Дивац и Фондација Центар за демократију координирају рад партнера, а у имплентацији пројекта учествује и шест организација цивилног сектора које су организовне у три групе и то за социјалну инклузију, економски развој и заштиту животне средине. Пројекат подразумева успостављање платформе за општедруштвени дијалог међу значајним представницима из сфере цивилних друштава, корпоративног сектора, академске и истраживачке заједнице, професионалних удружења, медија и грађана, о усклађивању развојних приоритета Србије у складу са циљевима садржаним у агенди за одрживи развој 2030.

У оквиру Пројекта, Фондација између осталог организује вебинаре на тему циљева одрживог развоја (енг. Sustainable Development Goal (SDG)), а из области социјалне инклузије. Ту спадају и теме смањења стопе сиромаства и смањење броја гладних, који су дефинисани у 1. и 2. циљу.

Данашњи вебинар који обухвата поменута два циља одрживог развоја обрађује теме смањења сиромаштва и смањења броја гладних организован у оквиру  пројекта „Одрживи развој за све“ који подржавају владе Швајцарске и Немачке, а имплементира немачка развојна агенција Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Поред Фондације Дивац, партнери на пројекту су и Центар за високе економске студије, Београдска отворена школа, Фондација центар за демократију, Тимочки омладински центар и Београдски фонд за политичку изузетност.

Модератор вебинара је новинарка листа ,,Време“, Јована Глигоријевић, док су учесници поред покрајинског секретара Иванишевића и директорка Фондације Дивац, Ана Коесхал, председница Савета родитеља Удружења Креативно-едукативни центар, Славица Живковић, и представници Удружења Рома из Обреновца, као и Фондације Човекољубље.

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, учествовао је на овом вебинару, те са сопственог становишта, као и са аспекта ресора Покрајинског секретаријата за привреду и туризам на чијем је челу, тачније са аспекта привреде, туризма и запошљавања, представио актуелну ситуацију и у доменима социјалне заштите, радног ангажовања и образовања рањивих и теже запошљивих категорија становништва. Поред наведеног, секретар се осврнуо и на својеврсне поруке које се упућују јавности у погледу деловања и решавања проблема унутар ових категорија, са посебним освртом на ромску популацију, особе са инвалидитетом, те жртве породичног и родно заснованог насиља, којима је посебно потребна помоћ и подршка, без обзира на велик број постојећих афирмативних мера, како у погледу подизања квалитета животних услова, тако и у погледу остваривања својих права код институција и у установама на свим нивоима.

Секретар је посебно нагласио и неопходност успостављања адекватног система образовања које би било усклађено са потребама тржишта рада, а у оквиру домена рада и запошљавања, ресора који припадају Секретаријату, те да ће се активно радити на успостављању програма којима би се пружила подршка запошљавању управо теже запошљивих категорија, а у складу са стратегијом Националне службе за запошљавање.

Учесник онлајн конференције био је и  заменик покрајинског секретара за привреду и туризам, Палимир Тот, који је напоменуо да државни органи који су израдили стратешка документа у овом домену, вишеструку помоћ и подршку имају управо од невладиног, цивилног сектора, које је потребно саслушати, јер овом и сличним проблемима веома озбиљно и темељно приступају, дајући, притом, веома корисна и конкретна решења, подршку и логистику.

October 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates