Учешће на сусрету привредних комора Војводине и Александрије, АР Египат: интензивирати сарадњу на пољу трговине, туризма и пољопривредне производње

 

Нови Сад, 20. јануар 2021. – Онлајн конференција, иницирана и организована од стране Привредне коморе Војводине, одржана је данас са циљем да се унапреди и прошири сарадња између АП Војводине и Гуверната Александрија, Арапска Република Египат, чему доприноси чињеница да две републике, Србија и Египат, већ више од стотину година имају добру сарадњу на многим пољима, почев од привреде, пољопривреде, туризма и друго.

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, био је учесник данашње конференције, поред Њ.Е. амбасадора Египта у Републици Србији, Амр Аљоваилија (Amr Aljowaily), и домаћина конференције, председника Привредне коморе Војводине, Бошка Вучуревића. На конференцији се, поред многобројних гостију, чланова делегација обе републике, обратио и председник Привредне коморе Александрије, Ахмед ел Вакил (Ahmed El Wakil).

Гувернат Александрије јесте један од највећих региона Арапске Републике Египат, а град Александрија је један од највећих трговачких, индустријских и логистичких центара у Египту, те је стога веома значајан у погледу међурегионалне сарадње са АП Војводином. Сама конференција представља успостављање везе са овом регијом и њеним центром, са циљем креирања повољног амбијента за домаћу привреду и умрежавање домаћих привредника са привредницима из читавог света.

Речима да је неопходно сагледати простор за сарадњу који је пред нама, садржан у Арапској Републици Египат, простор који до сада није довољно коришћен, присутнима се обратио покрајински секретар Иванишевић, који је додао да је става да се заједничким снагама, знањем и ресурсима, као и одличним економским и дипломатским везама, може и искористити, с обзиром да је Египат и велико тржиште само по себи.

,,Овај неисцрпан простор се може искористити и у извозу пољопривредних производа, али и у другим видовима сарадње. Потербно је да много више извозимо у тако велику и значајну, многољудну земљу. Уз Привредну комору Војводине и уз помоћ Амбасаде Египта, њихову сарадњу, а кроз конкурсе Секретаријата за привреду и туризам, у оквиру ресора који су у нашој надлежности, потребно је да упознамо више стотина привредника, поготово оне у производним делатностима, које помажемо, са могућностима египатског тржишта и потенцијалног извоза производа на то тржиште“, рекао је Иванишевић.

Он је додао да туризам између Србије, односно АП Војводине, и Египта, не би требало да буде једносмеран, већ да је потребно заједнички радити на отварању српског тржишта, посебно војвођанског, за госте из Египта. ,,Данас је та цифра несразмерна и велик број домаћих туриста одлази у чувена египатска летовалишта, али је свакако неопходно припремити материјал који ћемо представити Египту. Сигуран сам да Нови Сад, пре свега, као представница културе и као омладинска престоница Европе, Фрушка гора, као бисер туризма, те Дунав, као европски бисер, јесу нешто што се туристима из Египта може понудити и може им бити занимљиво“, додао је секретар.

Председник ПКВ-а, Бошко Вучуревић је истакао да је логистички могуће остварити трговачке, привредне и инвестиционе контакте са регионима, попут региона Александрија, те да је манир војвођанске Коморе креирање квалитетног амбијента који ће засигурно допринети развоју и унапређењу извозних потенцијала домаће привреде.

Амбасадор Египта је најавио да ће у првој половини текуће године, бити формирана међувладина заједничка комисија Србије и Египта, која ће умногоме допринети побољшању привредне климе између двеју земаља, као и доношењу споразума о слободној трговини, те тиме омогућити бољи проток робе, услуга и људи на обе стране.

October 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates