Сусрет са директором Пословног удружења хотелско угоститељске привреде Србије ХОРЕС

Нови Сад, 14. децембар 2020. – Протекле седмице покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, састао се са представницима Пословног удружења хотелско угоститељске привреде – ХОРЕС. Сусрету су присустваовали директор ХОРЕС-а, проф. др Георги Генов, у присуству сарадника Секретаријата и Удружења.

ХОРЕС постоји скоро пола века и поуздан је и професионалан партнер јавном сектору и осталим социјалним партнерима, а посебно  приликом креирања општег привредног и законског оквира који утиче на пословање и развој хотелско угоститељске делатности. Члан је Балканске асоцијације хотелијера и ресторатера - БАХА и Светске асоцијације хотелијера и ресторатера - ИХ&РА, а и водећа је пословна мрежа у области хотелијерства и ресторатерства у Републици Србији.

Удружење имплементира своје пословне активности на начин који га дефинише као струковно, пословно удружење које обједињује све релевантне чинооце који образују кадрове за хотелијерство, добављаче и остале заинтересоване субјекте, са посебним интересом за удруживање, ради промоције и развоја угоститељске делатности, заштите еснафа, етике и повећања конкурентности чланица компанија на глобалном нивоу. Њихов циљ је, по речима проф. Генова, проактиван приступ у стварању што погодније економске климе ради заштите и промовисања заједничких и струковних интереса својих чланица. Поред тога, са повећањем броја чланица, остварују већу репрезентативност према државним органима и осталим социјалним партнерима.  

На састанку у Покрајинском секретаријату за привреду и туризам, истакнута је мисија Удружења која обухвата повећање конкурентске способности кроз стварање тржишно препознатљивог производа високог квалитета заснованог на укупном ланцу вредности, потом истраживање тржишта, задовољства потрошача и запослених, заједнички наступ на сајмовима туризма у земљи и иностранству, издавачку делатност (Хотелски водич, Водич ресторана, приручници, упутства и сл.), активности на прилагођавању образовног система савременим потребама хотелијерства и угоститељства, као и заступање својих струковних интереса пред надлежним државним и другим органима и организацијама.

На првом, иницијалном састанку ресорног Секретаријата и управе ХОРЕС-а, истакнуте су И поједине чињенице. У домену пореског система, захваљујући иницијативи ХОРЕС-а, ПДВ за хотелски смештај задржан је на нивоу од 10 одсто, а основана је и Академија ХОРЕС која према савременим стандардима врши обуку кадрова у хотелијерству и ресторатерству (курсеви и семинари различитих нивоа).  

Поред тога, Удружење ће се у наредном период сверсдно залагати, између осталог, за смањење ПДВ-а на услуге исхране, смањење комуналних такси , измену Закона о ауторским и другим сродним правима, као И за многа друга питања важна за пословање својих чланица.

Учесници сусрета су се усагласили око чињенице да постоји много простора за сарадњу, те да ће искуства Удружења, као и  актуелне активности које спроводе, у многоме помоћи Секретаријату приликом креирања мера подршке намењених области туризма и угоститељства, почев већ од наредне године, како би бесповратна средства путем субвенција дала што ефикасније и дугорочније резултате.

October 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates