Секретар Иванишевић учесник шведско-српске конференције посвећене могућностима смањења последица актуелне пандемије у привреди: Безбедност грађана, заједништво и опстанак привреде у фокусу социјалних партнера

 

Нови Сад, 24. новембар 2020. - Последице актуелне ситуације настале услед глобалне пандемије изазване ширењем вируса Covid-19, осетне су у готово свим аспектима у друштву, а посебно у привреди и у оквиру свих њених грана. Тим поводом је данас покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, узео активно учешће у међународној онлајн конференцији која је окупила бројне учеснике из Републике Србије и Краљевине Шведске, а који су уједно и истакнути социјални партнери Савеза самосталних синдиката Војводине.

Циљ прве у низу планираних конференције јесте размена искуства, сагледавање тренутне ситуације, те могућности и решења за превазилажење актуелних проблема, уз предвиђање евентуалних препрека и у наредном периоду у зависности од ситуације.

Секретар Иванишевић, је истакао да је у току финализација буџетског оквира, те дао осврт на мере подршке ресорима привреде, туризма и запошљавања у оквиру постојећих, али и нових концепта мера Секретаријата које су планиране за наредни период, а које би умногоме могле да пруже неопходну подршку овим ресорима.

,,Важно је истаћи да у туризму постоји процес, а то је релативна попуњеност капацитета туристичких дестинација у земљи. Потрудићемо се да помогнемо и оне туристичке потенцијале који нису били попуњени, а који су наслоњени на извесне видове туризма, попут конгресног, почев од већих хотела у већим градовима. Тежићемо ка томе да што мање људи изгуби посао, омогућавајући генерисање нових радних места. Своје програме усмеравамо ка запосленима и остваривању њихових права“, рекао је секретар и осврнуо се и на изузетну важност институционалне сарадње са Гаранцијским и Развојним фондом АП Војводине.

Иванишевић је поменуо и нови конкурс из области електронских комуникација, упутивши позив јединицама локалних самоуправа које су слабије развијене да узму учешће када конкурс буде актуелан, као и синдикатима како би их још више мотивисали да се укључе са својим пројектима.

У току данашње конференције представници социјалних партнера двеју држава су изнели своја виђења стања у привреди и њеним гранама, као и мере које су предузете на свим нивоима намењене опоравку и одржању привреде, као и преживљавању појединих грана, превасходно предузетништва, услужног сектора, индустрије, туризма и угоститељства.

Председник Савеза самосталних синдиката Војводине, Горан Милић, је овим путем истакао да су заједништво и солидарност од највећег значаја, те да сви социјални партнери морају исказати висок ниво одговорности и борбености приликом суочавања са свим проблемима.

,,Више него икада би требало да радимо заједно, како економија као покретач и извор свега не би стала. Безбедност грађана и опстанак привреде су у фокусу свих социјалних партнера, стога је њихово присуство и размена искустава на оваквим догађајима веома важно“, рекао је Милић додавши да у синдикату постоји велики страх од нових губитака радних места.

У раду конференције учествовали су и председник Уније послодаваца Војводине Владимир Лалошевић, као и социјални партнери из Шведске, председница Комитета за тржиште рада у шведском парламенту, Ана Јохансон, регионални председник Уније послодаваца трговине Трговинске федерације Шведске, Рудолф Антони, и регионални менаџер шведске конфедерације синдиката ,,Landsorganisationen i Sverige“, Бенгт Форслинг.

October 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates