Потпредседник Ђоковић на пријему делегације Универзитета у Шенџену, Гуангдунг, у Пословном инкубатору Нови Сад

 

Нови Сад, 9. децембар 2019. - Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић састао се данас са делегацијом Универзитета у Шенџену, Покрајина Гуангдунг, НР Кина, коју предводи ректор Ли Кингкуан. Делегација борави у АП Војводини и граду Новом Саду, на позив Универзитета у Новом Саду.

Учесници данашњег сусрета, уприличеном у Пословном инкубатору Нови Сад, дискутовали су о темама од обостраног интереса, превасходно о размени искустава у домену привреде и науке, те о умрежавању универзитета у Новом Саду и Шенџену, посебно у погледу постдипломских студија, докторских студија и програма, научноистраживачких пројеката и размене студената. Делегација из НР Кине је претходно обишла Универзитет у Новом Саду и више факултета.

Чињеница да је град Шенџен у свету познат и као град небодера, који је за свега четрдесет година од рибарског насеља прерастао у економски и технолошки центар како у Покрајини Гуангдунг, тако и у целој Кини, са преко 12 милиона становника, исказао интересовање да се на универзитетском и научном нивоу повеже са Универзитетом у Новом Саду, стратешки је корак ка ефикаснијој и целисходнијој сарадњи у будућности.

Потпредседник Ђоковић је истакао да је посета високе делегације Универзитета у Шенџену веома значајна, посебно са аспекта да је тај град у Гуангдунгу, сестринској покрајини АП Војводине.

,,Шенџен је један од водећих технолошко-иновационих центара у Кини, у ком је седиште и чувене компаније „Huawei“, а у граду Дунгуану налази се и „Huawei R&D Campus“, изграђен по принципу европских научно-технолошких тематских кампуса, инспирисан културно-историјским обележјима Европе, који је намењен стручном особљу за истраживање и развој НР Кине. Делегација са Универзитета тог града је веома заинтересована за сарадњу на постдипломским и докторским студијама, као и за размену постипломаца, што би заиста могло да оплемени АП Војводину и њене кадрове у академском смислу", рекао је Ђоковић подсетивши присутне на чињеницу да су Гуангдунг и Војводина сестре покрајине, те да су потписани споразуми о сарадњи на многим пољима.

Ђоковић је додао да је у припреми и отварање канцеларије АП Војводине у граду Гуангџоу, у Покрајини Гуангдунг, што ће умногоме унапредити и убрзати постојећу сарадњу двеју покрајина.

October 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates