Ђоковић са Европским покретом у Србији и Фондацијом „Конрад Аденауер“ о унапређењу предузетничке климе: Потребан нам је нов стратешки модел у Војводини

 

Нови Сад, 12. децембар 2018 - Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, одржао је данас радни састанак у Скупштини АП Војводине на коме је представљена значајна студија под називом „Правци развоја сектора МСПП у Војводини – Платформа за развој секторских политика“, коју су припремили Европски покрет у Србији и Фондација „Конрад Аденауер“.

Састанку су присуствовали директор Фондације, Норберт Бекман Диркес, аутори студије др Биљана Видука и др Роберт Молнар, генерални секретар Европског покрета Нови Сад, Александар Симурдић, као и представници компанија, микро, малих и средњих предузећа и предузетници представљених у студији.

Потпредседник Иван Ђоковић је, истичући значај унапређења предузетништва кроз микро, мала и средња предузећа, почев од локалног нивоа, истакао да је предузећа неопходно адекватно усмерити ка профитабилним тржиштима.

,,Микро, мала и средња предузећа чине 96 одсто од укупног броја привредних субјеката у АП Војводини. У овој области је запослен велики број људи. Мерама подршке, Покрајински секретаријат за привреду и туризам прати и помаже мало и средње предузетништво кроз набавку машина, опреме, софтвера, репроматеријала, а фокусирани смо и на одређене социјално-угрожене категорије, затим женско предузетништво и креативну индустрију. Усмерени смо на све оне облике привређивања који могу да донесу нове иновативне делатности, или, пак, да остварују нове материјалне вредности, али и да јачају извозни потенцијал“, истакао је Ђоковић.

Он додаје да само нова вредност, осавремењавање кроз дигитализацију и иновациону производњу може да допринесе јачању сектора предузетништва. 

,,Потребно је креирати политику, у смислу повећавања зарада, броја радних места, омогућавање људима да се сами прихвате предузетничког подухвата, уз подстицање државе да се упусте у ризик самозапошљавања, те тако спречити даље економске миграције људи у иностранство, с обзиром да може да уследи демографска катастрофа“, наглашава Ђоковић.

Према речима Бекман-Диркеса, мала и средња предузећа јесу основ развоја сваког друштва, те да је разлог подршке и објављивања ове студије унапређење услова рада ових предузећа како би била у могућности да пруже већи допринос развоју друштва. Како би се навдено реализовало, он помиње неопходност три важне ставке, добро функционисање управе на свим нивома, затим уређен приступ тржишту, као и квалитетна обука и едукација. 

Директор Фондације додаје да је изабрана АП Војводина као експериментални регион за даљи рад на питању унапређења предузетничке климе, а како би се унапредила конкурентност предузећа, односно њихова способност да послују у оквирима Европске уније, кроз смањење бирократије и убрзање доношења одлука.

Ова анализа припремљена од стране Евроспког покрета у Србији-локалног већа Нови Сад (ЕпуС-Нови Сад), у партнерству са Фондацијом ,,Конрад Аденауер“, може представљати платформу за отварање дискусије међу релевантним актерима, али и иницирање процеса израде стратегија развоја кључних сектора у наредном периоду.

Анализом привредног амбијента и стања у привреди Војводине која је представљена у студији, издвајају се четири сектора привреде са потенцијалом за раст и развој, а то су прехрамбена и ИКТ индустрија, металско-машински сектор, као и сектор гуме и пластике.

April 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates