Ђоковић: Локалним самоуправама 28 милиона динара за туристичке пројекте

Нови Сад, 22. октобар 2018. - Бесповратна средства намењена развоју туризма на територији АП Војводине, подстицањем модернизације туристичких потенцијала и унапређења покрајинске туристичке понуде на локалу, у укупном износу од 28 милиона динара, додељена су конкурсом Покрајинског секретаријата за привреду за текућу годину. Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, уручио је данас уговоре представницима четрнаест локалних самоуправа са територије Војводине, добитника средстава.

Овим конкурсом Секретаријат је суфинансирао стратешке туристичке пројекте, израду планске и пројектне документације од значаја за унапређење туристичке понуде локалне самоуправе, као и израду и постављање туристичке сигнализације. Поред тога, суфинансирано је и уређење грађевинског земљишта и изградња, односно унапређење постојеће комуналне инфраструктуре, као и реконструкција, изградња и опремање туристичке инфраструктуре и објеката од посебног значаја за функционисање и развој туризма.

Средства по конкурсу су била намењена и уређењу земљишта за општу рекреацију, али и развоју бањско-здравственог туризма.

Потпредседник Ђоковић је напоменуо да је упркос скромним средствима за овај конкурс, ипак извучен максимум у оквиру многих обухваћених области.

,,Прошлогодишње субвенције за развој туристичких потенцијала на нивоу локала су показале резултат након анализе, те тежимо да кроз наше конкурсе водимо рачуна не само о туристичком потенцијалу, већ и да уважимо потребу за уједначавањем локалног развоја. Свака инвестиција у туризам, нарочито у манифестације, конгресни и конференцијски туризам, мултиплицира се седам до тринаест пута, преливајући се у све друге домене друштва локалне заједнице“, рекао је Ђоковић, нагласивши да је предметни конкурс од изузетног значаја, с обзиром да је један од три стратешка стуба развоја политике Покрајинске владе управо туризам.

Ђоковић је истакао да туризам, као привредна грана, показује значајну динамику раста, чак и до тринаест одсто на годишњем нивоу у Војводини.

,,Војводина почиње да се обликује као туристичка регија, захваљујући Стратегији развоја туризма, док се појављују и значајни инвеститори у домену туризма. Пројекат изградње велнес и спа центра у Врднику, те улагање у Палић, као следећу дестинацију, представљаће мотор развоја свеукупног туризма. Наведено ће Војводину засигурно позиционирати као једну од водећих туристичких регија у континенталном делу Европе“, рекао је Ђоковић.

Он је додао да је заједнички циљ у Покрајинској влади и да се пољопривреда повеже са туризмом, те да се употпуни ланац, који јесте део сваке туристичке дестинације у смислу ,,од њиве до трпезе“, а што доноси нову материјалну вредност у пољопривредној производњи.

March 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates